Policija

— 124 —

других прихода за подмирење издатака, на закону основаних.) 'Против решења Министра Финансија општ. одбор може се жалити на Државни Савет.

У хрватско-угарским покрајинама, али нарочито у Србији "самоуправне и државне власти дужне су, да донесу своје одлуке о прорачунским пословима у законитим роковима, иначе сматра се да је буџет одобрен»)

Општинско старешинство (поглаварство, општ. суд) не сме при својем пословању прекорачити прорачун без дозволе општ. одбора, а у хрватским и пређашњим угарским покрајинама те у Србији и без одобрења надлежне власти.

На крају управне године општинска поглаварства дужна су поднети рачуне на увид грађанима и на преглед и уверење општинском одбору. Годишње рачуне хрватских општина прегледају (одн. прегледале су) жупаније одн. земаљска влада, док годишње рачуне српских општина прегледа Главна Контрола.

Сем годишњих рачуна морају у Србији председник општинског суда и благајник поднети општинском одбору и рачун о приходу и расходу на крају свакога трећег месеца, а прегледани и оверени рачун ставити на увид грађанима.

Е. Надзор над општинама.

Надзор над општинама је у неким покрајинама двострук: одн. био је двострук, док су постојале самоуправне организације: надзор више самоуправне организације и надзор државе, а у другим покрајинама врше надзор над општинама само државне власти.) У некадашњим аустријским покрајинама вршили су надзор покрајински збор и државне власти. Њихова права надзора су била, односно јесу доста ограничена. Покрајински збор имао је дужност и право, да по свом одбору пази, да основна имовина општина и општинских институција остане

#) Слично право су имали по аустријским законима и извесним приме"рима (отплата општ. дугова) покрајински одбори, док су опстојали, договорно са покрајинским владама.

##) Уопште је по српском општ. закону вршење многобројних службених послова везано на рокове. Нама у Словенији је тај начин пословања у јавној управи готово непознат, али свакако је у извесним границама на корист инетересованих странака и тачности управе.

1) После уједињења надзорно право негдашњих самоуправних тела над „општинама прешло је готово у пуном опсегу на државне управне власти.