Policija

— 151 —

Дужина улица целе вароши износи на 4100 миља, (миља је дужа од километра), на којима има 30.000 уличних ћошкова и раскршћа. | |

Варошка подземна и надземна железница има 500 миља дужине, а дужина омнибуских вожњи на 1082 миља. На овим саобраћајним срествима воза се свакодневно близу 7 милијона људи. У току џак године дође у Њу-Јорк лађама и железницама на 300 милиона душа. Цео овај колосалан саобраћај повећавају и 450.000 аутомобила, који такође пролазе главним варошким улицама свакодневно.

Да би све ово држала у својој моћи и под сталним својим утицајем Њу-јоршка полиција је принуђена, да поред великог броја службеника, има и одговарајућа помоћна средства са којима и лако и брзо може да савлађује велике дистанције у простору.

На расположењу управника полиције, његовим помоћвицима и шефу криминалне полиције стоје 20 аутомобилакадилака чија брзина достиже на 120 километара на сат. Свака таква кола потребују по 3000 долара за издржавање годишње. За официре, који врше контролну службу предвиђена су 143 аутомобила-фордовог типа. За патролирање и вршење друге службе од стране других нижих "органа по квартовима стоје на расположењу 520 фордова, са којима се још разноси пошта по појединим надлештвима.

За транспортовање притвореника има 24 форд-аутомобила, са специјалним каросеријима.

Имају такође 6 теретних кола за довлачење покрадених аутомобила или других кола као и за превлачење дефектних других кола са улице.

За хитне случајеве помагања приликом великих пожара, несрећних случајева и друтих великих опасности полиција је себи набавила двоја велика моторна кола. У сваким од њих могу се сместити по 25 органа из т,аваног летећег деташмана који је нарочито обучен за такве спучајеве. Унутрашње уређење самих кола и свабдевеност потребним санитетским материјалом, рефлекторима, факљама, хелмовима противу загушљивих гасова, пијуцима, носилима и т.д. одговара техници данашњег времена. Кола ова коштају на 20.000 долара.

Имају још и 550 мотоциклета којима се служе највише