Policija

— 152 —

"саобраћајни полицајци за регулисање саобраћаја, и вршење квартовне службе.

Сва ова средства се стално повећавају. Што се пак тиче других помоћних средстава, о њима ћемо говорити у другим чланцима.

4.

ПОУКЕ И ОБАВЕШТЕЊА 1

Среском поглавару — Мионица:

Принцип истакнут у 5 !. казн, зак, по коме казна за иступна дела не може бити већа од 30 дана затвора или 300 динара у новцу, важи само за иступе из П! части овог закона, али не и за иступе предвиђене специјалним законима и запрећене специјалним казнама. И ако ове казне понекад прелазе максимум предвиђен у 5 1. казн. зак., ипак су за њихово изрицање, по изричном законском наређењу, надлежне полициске власти. Тако, на пр. по закону о осигурању радника полицијске власти могу изрицати казне до 2000 динара (чл. 193—200), а по 8 46. закона о заштити од сточних зараза оне могу изрицати казну затвора до два месеца за иступе предвиђене у 42. истог закона.

Исти је случај и са законом о радњама. о коме је реч у упућеном питању.

По чл. 159. овог закона полицијске власти могле су,и пре доношења чл. 87. зак. о буџет. дванаестинама за априлјули 1925. — којим су казне по овом закону увећане за 15 пута — изрицати казне до 1000 дин. за иступе предвиђене чл. 153, тач. 4, 5 и 7, дакле преко максимума предвиђеног у 8 1. казн. зак., па ће, следствено овоме, сада моћи изрицати и повећане казне. А ово у толико пре, што чл. 87. пош. зак. о буџет. дванаестима није ниуколико измењена надлежност власти за извиђање и пресуђење кривичних дела предвиђених законом о радњама.

Св. Бр. 1442.