Policija

5 16 =

статистици примљено је у енглеске затворе 58.217 лица. Тај је број у 1923. години био 60.838 лица. У домове за принудан рад примљено је у 1924. год. 475 дечака и 34 девојке, док је у 1923. години примљено 470 дечака и 46 девојака.

Аргентинска Влада у славу пок. Јована Вучетића. — Какву је светлу успо“ мену оставио пок. Вучетић у Аргентини види се и по томе, што је на дан годишњице његове 27. јануара ове године Општина вароши Ла Плата његовим именом покрстила један од најлепших тргова варошких и што је Аргентинска Влада одлучила да се на кући његовога рођења у Далмацији закуца нарочита табла са натписом ради сећања и захвалности. |

Полицијски чиновници наше краљевине, треба да су поносни да је један њихов колега и земљак, у туђини могао доћи до такве велике славе и признања. .

Корупција совјетских полицајаца. По многим знацима изгледа да је совјетска полицијска милиција знатно одмакла у корумптивном режиму од најгорих случајева бивше царистичке полиције у Русији, из које је примила посигурно и добар број ученика.

Пре кратког времена расправљао се у Харкову процес у коме је одговарало на 96 окривљених, међу њима и много судија.

У овој години подигнута је код ки-

јевског суда тужба од 10.000 страна,

противу 113 окривљених међу којима има 68 полицијских органа.

Званичан орган совјетске владе „Правда“ од 20. јануара ове године иаводи да ће овај кијевски процес, по својој замашности злочиначког карактера ба-

цати у запећак Харковски процес, на коме је за пет судија тражена смртна казна.

У Кијеву је било три кварта у којима су сви полицијски органи били подложни подмићивању. Било их је и у другим квартовима, али је билоим изузетака. Тамо су полицајци разрезивали читаве порезе према имовном стању појединаца, — које су поједини органи ишли и наплаћивали па су после делили међусобно. Тешко ономе, који би одреко био да плати. Према њима предузимали су репресалије које су биле страховите по шиканирању и проузрокованим штетама. Нарочито су од. тога патили хотелијери, њихови гости и трговци са продајом алхохола и животних намирница. Многи крадљивци, варалице и други криминални типови, признали су да су своје операцнје вршили са знањем извесних полицијских органа, са којима су делили плен. То су радиле и неке жене комуниста, које су имале најинтимнијих веза са шефовима ПОЛИЦИГСКИМ.

Ови доказани случајеви. недопуштених изнуда од стране кијевске полиције само су незнатан део корумптивног режима што полицијска милиција у Русији врши по целој земљи.

Кримнналитет у Штонходму. — У шведској престоници штокхолму према званичним статистичким подацима било је у прошлој — 1925. години: 903 лица осуђена за крађе, 59 за преваре, 32 за утаје, 3 лица за кривоклетство, 2 за разбојништва, 2 за покушај убиства, и 44 лица због злостављања. . За непослушност према постојећим прописима о саобраћају аутомобила кажњено је 106 лица.

Ове необично скромне цифре у једној многољудној вароши од некол'ке стотина хиљада становника најбоље све-