Policija

— 167 —

доче, како су у њојреди јавна сигурност | примерно заступљени. | Аутомобили више повећавају ка! миндлитет него кинематограФи. Пре кратког времена држао је: У Њу-Јорку јавно предавање управник најпознатијег казненог завода амери ког Симсила Рт. Кархвеј о томе да су већи криминални фактор аутомобили но кинематограф, на супрот тврђењу многих криминалиста, да је кинематограф једна од најбољих школа за одгајивање криминалних нагона.

По дугогодишњем искуству стеченом посматрајући многобројне хиљаде затвореника у заводу, он је на против, закључио, да је криминални проблем у Америци од расирострањеног ауто“ мобилског саобраћаја добио са свим други облик и значај.

И турска полиција се модернизира. — У Цариграду постоје врло оштре наредбе за полицијско особље у циљу осигурања доброга реда и сигурности. Оне су издате од Валије, и стога им се мора покоравати шеф варошке полиције. Сам шеф полиције по њима је лично одговоран за добар ред и сигурност у вароши. Чланови квартова су такође пред њим одговорни за сва дела у њиховоме реону. Ако се за 24 часа не пронађу учиниоци каквога тежега дела, кажњавају се чланови. Полицијски органи, када су на служби ни ским не смеју водити никакве друге разговоре осим службених. Према публици имају бити предусретљиви и учтиви.

Конгрес правника. — Чланови Сталног Одбора Конгреса Правника одржали | су пре неки дан састанак у Љубљани | ради доношења одлука о сна закључака са прошлог Конгреса, одр- | жаног септембра прошле године у бе |

граду, и у циљу припреме мера за приређивање идућег, — који ће бити у Љубљани.

Споменица са Конгреса у Београду

| биће готова крајем овога месеца и ра-

заслана учесницима, који су свој члански улог положили.

Исто тако изабране су и тезе - 16 мати, о којима ће се дискутовати на Конгресу у Љубљани.

Ти су темати следећи:

Изједначење брачног права;

Питање валоризације; |

Правни зиачај и техника финансијских закона у буџетским дванаестинама,

Питање држављанства;

Слабе стране закона о Државном Савету и Управним Судовима, и

Закон о накнади штете неправедно лишенима слободе.

Што се тиче личности референата и конферената, оне за сада нису изабране. Одлучено је да се позову преко јавности сви наши правници за учешће. И ко жели да обради који од наведених темата треба да се обрати секретару конгреса г. Мих. Златановићу, судији Варошког Суда најдаље до 30. марта. До тога дана мораће поднети и нацрт свога рада у основним линијама. после чега ће се вршити избор.

заштитни панцири за Банкарске органе. — Чести напади разбојника по улицама великих вароши на банкарске служи“ теље, који преносе новац — натерали су људе да пронађу и контра средства противу те опасности.

У Њу-Јорку је пред 30 банкара и полицијом пре краткога времена извршена проба једнога ново измишљенога панцира, направљеног у виду прслука, у коме је специјално намештена ташна са банкнотама.

Разбојници би у случају напада таквога лица, могли да му одузму ташну и новац, тек ако би са тога лица ски-