Policija

— 188 —

страсне истраге, извиђања и суђења кривичних дела ставио је у надлежност искључиво судовима. |

Судови су дакле једино надлежни за извиђање и суђење кривичних дела у колико та надлежност по ком специјалном закону није нарочито додељена другој којој власти.

Све остале власти, које се баве извиђањем кривичних дела, која спадају у надлежност суђења судова, само су ломоћни органи судски. ј

То се види како из устројства окр. начелства од 12. маја 1839. г. в6. 1 стр. 78. тач. 7. по коме су окруж. начелници дужни да сваког оног који би какво злочинство учинио, био он од судске власти позван или не, сам или посредством начелника ухвати и надлежном суду предати, тако и из чл. 5, и 7. садањег Устава, 5 7. закона о устројству првостепен. судова и 55 35, 36, 37 и 38 крив. суд поступка.

Све ове власти дакле, истрагу предузимају и врше као органи судске власти због чега њихове одлуке по кривичним делима, у колико их по закону оне могу доносити а тичу се прекидање истраге, стављања под кривичну истрагу и у притвор па и одлагања ислеђења, у (случају употребе правних средстава против истих, а неке и по званичној дужности, морају бити предмет контроле и разматрања надлежне судске а не административне власти, што се нарочито види из 5 34 крив, суд. пост. у вези са 5 3. зак, о истражним властима и из 5 131. крив. суд. поступка.

Према овоме ив природе саме ствари излази, да и све друге одлуке иследних полицијских власти управљене на ислеђење дотичног кривичног дела у колико би према истима било места употреби правних средстава, имају бити предмет судске оцене, па дакле и решење којим би се застајало са кривичним ислеђењем док се не расправи појављено грађанско питање и којим би се за доказивање и расправу тога питања, једна од интересоваиих страна упубивала на парницу.

Ово нарочито и зато што се те одлуке, односно та решења у самој ствари тичу тока ислеђења и што ислеђујућа полицијска власт доносећи такво решење у самој ствари улази у оцену питања о постојању или непостојању самог кривичног дела, па налавећи, да, према дотле ислеђеном стању ствари, о истоме не може бити ни речи и да претходно треба рас