Policija

— 188 —

"саног) шпиритуса, подлеже плаћању таксе из Тбр. 62. таксене тарифе и да ли сопственици таквих радња морају имати точаринско право, Генерална Дирекција Посредних Пореза, на основу члана 43. закона о таксама, даје следеће објашњење :

(Оне радње у којима се, поред остале трговачке робе врши продаја и чистог (рафинисаног) шпиритуса, а овај се не разређује у циљу продаје, нити се у тим радњама врши точење алкохолних пића, не подлеже плаћању таксе из Тбр. 62. -таксене тарифе.

Све остале у којима се врши разређивање чистог (рафивисаног) шпиритуса у циљу продаје као алкохолно пиће, или се у њима поред продаје чистог (рафинисаног) шпиритуса обавља и точење пића на ситно или велико, морају платити таксу из Тбр. 62. таксене тарифс. (Распас од 21. јануара 1926 год. Бр. 5720).

ПОНИШТАВАЊЕ ТАКСЕНИХ МАРАКА

Генерална Дирекција Посредних Пореза приметила је да многе државне власти не врше поништавање таксених марака правилно и онако како је то прописано,

Да би се у будуће поништавање таксених марака вршило једнообразно и правилно код свих државних власти, Генерална Дирекција Посредних Пореза сгопштава :

1.) Све оне власти које имају зумбу вршиће поништавање таксених марака зумбом увахрст и округлим печатом власти, који једним делом мора обухватити марку, „А другим чисту хартију (види слику на стр. 15. таксеног правилника).

2.) Оне пак власти које немају зумбу биће дужне набавити је за најкраће време а у том међувремену вршиће поништавање округлим печатом на начин како је описано под ! овог објашњења, а поред тога на самој таксеној марки ставити мастилом број деловодног протокола под којим је заведен предмет на коме је такса утиснута,

3.) Оне пак власти које имају нарочити штамбиљ за поништавање са „поништено“ или „пребиљеговано“ ништиће "таксене марке место округлим печатом овим штамбиљем као што је то под 2 овог објашњења изложено, и такође стављати број деловодног протокола мастилом. И ове власти биће