Policija

— 208 —

жонског броја чланова ва дотичну јединицу и да кандидатске листе потврђује онакве какве буду поднесене. Исто тако може бити, да, у недостатку надлежним суд)м наименованих председника месних м главних бирачких одбора, председничку дужност прихвати председник месне општине сходно прописима · чл, 17. и 40, зак. о обл. и ср. самоуправи и изборе изврше овако састављени бирачки одбори. Али, да ли и каквог правног дејства могу имати овако извршени избориг Никаквог, пошто у овом случају не би било надлежног управног суда да ове изборе расматра и цени по евентуалвим жалбама, нити да. верифицира пуномоћија тако изабраних посланика.

Логичан би закључак био, да у овом случају треба расписати нов избор за дотичну изборну јединицу. Ну, ко ћеи на који начин натерати надлежни управни суд да врши своје функције, кад се он сам своје надлежности одричег

На случај, трећи по реду. када и једни и други управни суд узму на себе надлежност и једновремено, сваки од своје стране, сматрајући само себе ва надлежног, одреди законски број чланова за једну исту изборну јединицу у смислу чл. 4.. пом. зак, о у смислу чл. 17. и 40. одреде председнике бирач · ких одбора, — онда између тих судова постоји позитиван сукоб о територијској надлежности.

Овде би, дакле, могло бити потврђење кандидатских листа јер постоји одређени број чланова од стране управног суда, а и бирачки одбори би се могли устројити макар са поменутом заменом и избори извршити какви такви. Али сада настаје питање, коме ће од ова два суда да се појединци жалбама обраћају против неисправности и незаконитости ових избора, и који ће од њих моћи пуноважно да верифицира пуномоћија изабраних посланика2

Као што се види, погрешним схватањем своје територијалне надлежности управни судови могу при овим првим обласним изборима да створе тешкоће од гзамашних послежица по правилност истих. Не избегну ли се благовремено ови сукоби, избори се или неће обавити или ако се обаве, онда ће се вршити на скроз незаконитом терену. Али, избори се морају извршити и то на закони начин, бар од стране јавних органа..

Како да се избегну ови сукоби, ова незаконитост на првом кораку 2