Policija

НЕ

жојом се Државни 'Савет огласио за надлежног, да расматра «спорове о државини, и нашао, да су спорови о државини жад их расправаљју полициске власти административни спорови.

Према овом Државни Савет заузеће стално гледиште и у овом питању т. |. да спорови око састава избраног суда, подлеже расматрању управних судова и Државног Савета.

Ово је гледиште Државног Савета правилно, јер не по«стоји ни један законски пропис по коме би редовни судови „били овлашћени, да расматрају спорове о правилности ргда "полицијских органа при саставу избраног суда. Гледиште, да _правилност рада полицијских органа око састава избраног «уда могу расматрати како редовни судопи, тако и више "управне власти, па следствено и Министар Унутрашњих Дела, и тоове по праву надвора које имају над радом нижих управних органа, не би се могло узети за правилно, јер зато не постоји законско овлашћење у закону. Ако би одлука по овом питању редовних судова била у контрадикцији са одлуком Мин. Унутрашњих Дела, не би се у том случају могли по«служити ни једним законским пронисом, по коме би редовни судови били овлашћени, да могу вршити корекцију одлука Мин. Унутрашњих Делг, по овом питању.

Свему овом треба додати, да појединци гарантију за правилност одлука по овом питању добијају код управних «судова и Државног Савета, који имају све атрибуције судске власти исто тако као и код редовних судова, те нема разлога "тежити, да противно законским прописима ове спорове расправљају с једне стране редовни судови, а с друге стране управни органи.

Све ово што је речено важи ва случајеве у којима не постоји прекорачење граница законом дате власти при саставу избраног суда. |

Према свему изложеном и овде као и код државинских "спорова, има да важи исти принцип. Спорове о правилности рада полицијских органа око састава избраног суда може расматрати само једна виша управна власт од власти у чију надлежност долави рад на саставу избраног суда. Ако ова „друга инстанца управне власти, која има да расмотри спор о правилности рада око састава избраног суда, не буде Мин. Унутрашњих Дела, онда се појединац коме је повређено право