Policija

0

СПОРОВИ ОКО САСТАВА ИЗБРАНОГ СУДА.

М. Н,, из Лепишнице поднео је тужбу Државном Савету против решења Мин, Унутрашњих Дела, којим је поништено решење Начелника Округа Пиротског донето по предмету састава избраног суда. Државни Савет у свом Ш. Одељењу проучивши како тужбу, решење и остала акта, тако и одговор г. Министров послат на тужбу тужиоца М. Н,, нашао је: да је Министар Унутрашњих Дела, доносећи спорно решење, прекорачио границе законом дате му власти, кад је поништио решење Начелника Округа Пиротског, којим је Начелник Округа Пиротског, као виша управна власт по жалби заинтересоване стране одобрио решење Начелника Среза Нишавског. Министар Унутрашњих Дела у опште није био надлежан, да се упушта у расматрање овог предмета, већ је према чл. 18. закона о Државном Савету и У правним Судовима тужбу против поменутог решења Начелника Округа Пиротског имао, да расматра надлежни Управни Суд. С тога је спорно решење одлуком својом од 13.-1-1926. г Бр. 17556 поништио.

Пре рата пракса Државног Савета у овом питању била је непромењива. Државни Савет стајао је на гледишту, да је надлежан, да расматра рад полициских власти око састава избраног суда. Мосле рата 080 питање постало је спорно.

Има случајева, где се Државни Савет огласио за ненадлежног са разлога, што је нашао, да су спорови око састава избраног суда, кад не постоји прекорачење законом дате власти, спорови приватно — правне природе, за чије расматрање није надлежан Државни Савет, пошто се полицијске власти при саставу избраног суда не јављају као органи управне власти, да би њихов рад у случају повреде права или интереса могао подлежати расматрању Државног Савета као врховног суда у земљи, већ се напротив органи полицијске власти при саставу избраног суда јављају као помоћни органи судске власти, те према овом њихов рад као такав око састава избраног суда не подлежи расматрању Државног Савета.

Напред поменута одлука 111. Одељења Државног Савета Бр. 17556/926. г. дошла је после одлуке Опште Седнице Др жавног Савета од 21. и 22. децембра 1925. године Бр. 47801,