Policija

— 212 —

односно интерес заснован на закону према чл. 18. закона с> Државном Савету и упр. судовима има тужбом обратити» надлежном управном суду против одлуке другостепене управне власти. Ако је друга управна власт која је расматрала споро правилности рада око састава изборног суда Министар, онда се према чл. 18. пом закона појединац има обратнти непосредно тужбом Државном Савету против одлуке Министра.

У случајевима прекорачења граница законом дате власти при саставу избраног суда надлежност Државног Савета је неспорна од увек била, јер јер је у овом случају у питању злоупотреба власти од стране управних органа за коју су надлежни управни судови и Државни Савет као административни судови. На пр. кад полицијска власт приступи саставу“ избраног суда, за расправу спора за који по 5. 434, грађ. суд.. пост. није надлежан избрани суд, па у место, да са радом око. састава избраног суда престане и незадовољну страну упуте: на парницу код редовног суда, да редовни суд расправи питање,. да ли је избрани суд сходно 85. 434. грађ. суд. пост. надлежан» да расправља тај спор, — а она приступи раду за састав. избраног суда. У овом случају постоји злоупотреба власти, за које су надлежни управни судови и Државни Савет.

Гојко Догаиџић.

“ О БРАКОЛОМСТВУ С ТЕОРИЈСКОГ И ПРАКТИЧНОГ ГЛЕДИШТА. (Наставак)

6. 2. Појам шуђе, удате жене.

Други је елеменат овога дела брачно стање обљубљеке жене, јер свака обљуба не може у исто време бити и прељуба, већ само она која је извршена с туђом, удатом женом. Под удатом женом у законском смислу разуме се свака“ женска која је у времену извршења обљубе била у пуноважном браку. Зато је неопходно знати: кад је брак пуноважан,. од код и до ког момента правно траје, како се доказује и који су судови надлежни за расправу тога питања, јер об. његовог постојања зависи и постојање прељубе.

|