Policija

— 196 —

својој гласачкој цедуљици уписати онолико имена колико изг одборника да се бирају. Међутим у извесним опредељени случајевима општина може бити подељена на изборне секције, од којих свака бира један број одборника сразмеран броју уписаних правних гласача. (Ово делење на изборне секције врши окружна скупштина било на иницијативу једног сд својих чланова, било окружног начелника, било општинског ај бора или бирача интересоване општине (чл. 11 и Ту

Општински одборници бирају се непосредним општим. правом гласа. Бирачи су сви Французи, који су навршили 21 год. старости, а код којих не стоји ни један случај бирачке неспособности предвиђен законом.

Бирачи списак садржи: 1 све бираче, чији је стварни домицил у општини или ту станују од пре 6 месеца најмање: 2 оне, који се налазе у години избора пети пут без прекида у распореду једног од четири непосредна пореза или у распореду кулучара и који, ако не станују у општини, буду изјавили да ту хоће да врше своја бирачка права. Биће тако исто уведени у бирачки списак, сходно. овом параграфу, чланови породица самих бирача, који се налазе у распореду кулучког приреза па и ако они нису лично уведени у тај распоред и становници, који због своје старости или свога здравља, буду ослобођени тога приреза; 3 оне, који су на основу чл 2: уговора од 10. у. 1871 године оптирали за франшуско држављанство и изјавили, да ће се настанити у општини саобразно закону од 19. МГ. 1871; 4, оне, који су принуђени, да обавезно“ станују у општини у својству државних чиновника.

Тако исто увешће се у бирачки списак они грађани који, и ако не испуњавају напред означене, услове о старости и: месту живљења у доба састављења бирачких спискова, те: услове испуне пре него се ти спискови дефинитивно закључе (чл. 14).

Ови услови за активно право бирачко као и сами бирачки спискови важе у Француској како за локалне тако и 32. политичке изборе Према томе бирачки спискови за изборе општинских одбора важе и за све остале изборе (народних, окружних и среских послника; сенаторе не бирају сви граЂани већ једно нарочито бирачко тело). За састављање ових. бирачких спискова, који су стални и само се годишње једном