Policija

КЕ От

фревидирају, постоје специјалне одредбе у декретима: органском и реглемантарном од 2. И. 1852, у којима су регулисане «све опериције за састав и ревизију ових спискова, као и питања о жалбама грађана против ових операција.

Збор бирача сазива се одлуком окружног начелника. "Та одлука објављује се у општини најмање 15 дана пред избор, који мора увек бити једне недеље, У одлуци се одрефује локал, где ће бити гласање као и часови кад оно мора точети и завршити се (чл. 15),

Бирачким одборима!) председник је председник општине, кметови, отлитински одборници по рангу) а у случају спреччености, бирачи, које одреди председник (чл. ТИЈ“

Два најстарија и два најмлађа бирача, који су присутни приликом отварања збора, а који знају читати и писати, врше дужност чланова бирачког одбора. Председник и чланови бирачког одбора одређују секретара, који у решавању бирачког "одбора има само консултативан глас. Три члана бирачког одбора најмање морају бити присутни докле год траје гласање (чл. 19).

Чланови 25, 26, 27, 28 и 29 предвиђају мање важне детаље саме изборне операције као начин гласања, констатовање почетка и свршетка гласања, пребројавање гласова, састав изборног записника, оглашавање и достављање изборног резултата окружном начелнику.

Нико не може бити изабран на првом избору ако нема: 1. апсолутну већину од броја гласача који су гласали; 2. број гласова раван четвртини од броја уписаних гласача. На другом избору за избор је довољна релативна већина ма колики био број бирача, који су гласали. Ако више кандидата добију исти број гласова, сматра се да је изабран најстарији по годинама. — У случају другог избора, збор за накнадно гласање по закону се сазива за прву идућу недељу. Председник објављује што је потребно ва тај избор (чл. 30).

Могу се бирати за чланове општинског одбора, изузев

ђ) У једнеј општини може бити више гласачких места, о чему решава окружни начелник, који своје решење о томе мора доставити председнику “општине пре отварања изборне периоде. Ова одредба важи за све изборе. (чл. 13). 5) Чл. 49 прописује, којим се редом уводе у списак (Гогате ди |ађјеаи) жедборници једне општине и по чему им се одређује ранг.