Policija

ла У

дачи код малих дечака него код љевојчица, што са да лако "објаснити кад се зна да жена воли да на себе привуче пажњу других, да ужива у томе да буде посматрана и да јој се диве Осећај стида рађа се код младе девојке у моменту у коме се рађа љубав и у коме осећа погледе човека који је фиксирају, не само у циљу дивљења, већ и са другим намерама. Али се овај осећај може врло лако и вештачким путем изазвати и навиком ојачати.

Не постоји никаква опасност, ни ивдивидуална ни социјална од ојачања овог осећаја код жене; напротив, осећај стида не само да ће је стасти од полних злочина, већ ће јој корисно послужити да праву човекову љубав, инелектуалну и моралну, учини добром. |

Као што мислим да треба, у колико је год то могућно, развити осећај стида и ограничити уобичајени контакт, између младих људи и девојака, исто тако сам готова да усвојим извесне санкције џротив порока и проституције.

Беле робиње нису прави злочинци; оне врше акте веома счичне актима нормалних жена, и сва њихова кривица састоји се у претеривању вршења природних аката свога пола, Ово не значи да њихов акт није једна социјална опасност. Најбоља је репресија у томе ла се ови акти учине инфамним, јер се тада жеља за допадањем, која гура у злочин, може претворити у бремзу против злочина, и учинити излишним прибегавање страшнијим и неприроднијим казнама, У основи, ја верујем да се најбољи начин за лечење злочина и сваког рђавог инстинкта састоји у искоришћавању супротних инстинктата, који су способни да оперишу као природна бремза.

Овако ради и природа, Свака активност наших ткива, органа, жлезда може, ако је остављена сама себи, постати опасна и смртна за индивидуу, али је довољно за њено угушење или свођење на праву сразмеру, ексцитирати супротну активност ткива, жлезда и органа.

| С француској превео. А.

(Реоџе де дгош рбпа е: аге Сттипо!орте, св. за јануар 1926.)