Policija

— 248 —

Пропис чл. 105, 6. как. 0 општинама, по коме председници у варошким општинама морају бити писмени и плаћати најмање 30. дин. непосредног пореза на годину, важи сада и за општину осечинску, пошто су и општине варошица увршћене у ред варошких општина — чл 4. зак. о општинама.

Према објашњењу Државног Савета од 26. новембра 1925 год. Бр. 40944 („Полиција“ ва 1925. г. Бр. 23—24), при испитивању цензуса из чл. 105. зак. о општинама шреба узели у обзир све прирезе на бази непосредног пореза.

Овај одговор важи и за В. Аметшовића, председника општине думановске. |

Св. Бр. 887.

ХМ!

Стојану Стојиљковићу, писару општине јагниилске:

|. По чл. 15. уредбе о убрзању рада, општински судови могу судити спорове о непокретности само у оним случајевима кад им вредност не прелази 200 дин За спорове веће вредности надлежни су првостепени судови.

2. По 8. 529. грађанског закона, и „женска деца умрлог у задрузи, кад овај не остави по себи мушке деце, имају право надследства на део задружног имања свога оца; но то им имање, у колико се оно у земљама и у опште у непокретностима састоји, може задруга по процени вештака новцем исплатити “ |

3. Умрлог оца, који није имао мушке деце, наслеђују кћери — 5. 400. грађанског закона.

ХУП Бранку Благојевићу, писару општине гружанске: Застарелост пресуде, о којој је реч у 5. 396. казн. зак. "односи се само на игречену казну, а не и на досуђену накнаду штшеше, дангубу, трошкове и таксе, које застаревају по грађанском закону (5. 397. ал 3. казн. зак) и закону о таксама (чл, 33). |

ХУШ. Суду општини граовске:

|. Ако је првостепени суд поништио пресуду тога суда по томе основу што не постоји представљено дело или што