Policija

— 249 —

ва његово пресуђење нијс надлежан тај суд, онда се донесена пресуда сматра као и да не постоји, и по њој се не могу наплаћивати досуђени трошкови и такса. У противном, ако је пресуда поништена са других разлога, нарочито формалних, треба по примедбама суда учинити потребно дослеђење и донети нову пресуду.

2. Ако пресудом није нарочито обухваћено да муж плати за жену накнаду штете причинену иступним делом, онда се она од њега не може наплатити 5 332. кривич. суд. пост.

3. Као што је објашњено у јануарској свесци „Полиције“ за ову годину, општински прирез застарева за исто време за које и непосредни порез према коме се разрезује, а по 5 465. грађан. суд, поступка може се наплађивати и егвекутивним путем,

4. Сума отштинског нриреза одређује се према општин«ским расходима и распоређује процентуално на све општинске грађане, према суми годишне непосредне порезе, Према овоме, овај прирез мора се утврђавати за сваку годину. понаособ.

5. Чланом 10, зак. о буџетских дванасетинама за месеце август — новембар 1925. г. право на државну помоћу 250. д. месечно признато је и заступницима и вошиоцима дужности општинских деловођа у сеоским општинама.

Х1Х. Суду општинском — Пожаревац:

Према чл. 113. зак. 0 општинама, општинског деловођу бира општински одбор између кандилатима које му предлаже председник као шеф администрације и другог пославања у општини. Према овоме, нити општински одбор може изабрати за деловођу лице које му председник није предложио, нити председник може узети за деловођу лице, које општински одбор није изабрао, што другим речима значи: да се овај не може поставити без њихове сагласности. | |

Закон не предвиђа како се има поступити у случају кад "општински одбор не прима, без оправданог разлога, кандидате које му председник предлаже. већ само у чл 155. прописује поступак са одбором, који неће да решава предмете по захтеву надзорне власти или општинског суда.

Св. Бр. !2.388,