Policija

— 198 —

"ограничења у овом и два следећа члана, сви: бирачи из општине и грађани уписати у распоред непосредних пореза или: који докажу да су ту требали бити уписани на дан !. јануара године, које се врши избор, а који су навршили 25 година старости. — У сваком случају број одборника, који не станују у општини у доба избора, не може прећи четвртину чланова одбора. Ако он прелази ту цифру, онда ће се вишак заменити изабраним лицима из места, поступајући по пропису члана 49. Не могу се бирати војници и војни службеници у активној служби (чл. 31), али у случају опште мобилизације одборници позвати под заставу запржавају свој положај општинских одборника (допуна од 15 УБ915).

Не могу бити општински одборници: лица лишена изборног права; они који су под старатељством; они који су ослобођени општинских терета и они који уживају помоњ% добротворних бироа; слуге, који су привезани искључиво за личност (чл. 32).

Према чл. 33 поред других лица, која не могу бити бирана за одборнике у ресору где врше своје функције, и судије: примирителне, првостепених и апелационих судова као и учитељи не могу бити бирани за одборнике..

Функције општинслог одборника не слажу се са функцијама: окружног и среског начелника и секретара начелства; полицијског комесара и агента Ако би ова лица била изабрана за општинског одборника у којој општини ван свога ресора, морају у року од 10 дана оптирати за пријем мандати или за свој положај (чл. 34).

Чл, 35. забрањује да нико не може бити чланом више општинских одбора и прописује како се поступа у случају кад је једно лице изабрано на више места. У огинтинама, које имају преко 500 становнина, у одбору не могу бити заједно, ближи сродници (чл. 35).

Чланови 37, 38, 39 и 40 регулишу питање о жалбама против избора и роковима за њихово поднашање и решавање. Право жалбе против избора има сваки бирач. Жалбе се ивјављују или на самом изборном записнику или се подносе у року за пет дана од избора секретаријату општине, среском или окружном начелству. Жалбе се упућују одмах окружном. начелнику и он се стара о томе, да се оне заведу у деловодни: