Policija

— 260 —

рикански злочинац, који често пута има докторат хемије, отвара касу или са неколико капи нитроглицерина или је просто топи на снажној и врло високој температури.

Међутим, наука је и томе доскочила јер је измислила и усавршила нарочите алармне електричне везе које извештавају најближу полиц. станицу, чим неко додирне касу или пресече жицу да прекине везу. У томе се дошло готово до савршен. ства, јер се данас већ у поли цији зна и то тачно и прецизно угрожено место — и полиција је за час тамо.

Тако се из дана у дан води тешка и огорчена борба између оних који руше и оних који бране данашњи поредак. "Међутим, после свију скупих џи тешких искустава, америчка је полиција у појединим државама почела . успешно примењивати окултне поуке у борби противу злочинаца. Тако, она је полицијске псе, кио и извесне остале методе истраживања замевила нарочитим елементима, "који су добри телепатисти, Тј. лицима, која читају мисли и

која чим погледају у очи осум-

њиченога или га ухвате за руку, знају где се налази прикривен леш, оружје, новац, — у опште корпус деликти.

Радио у служби полиције.

— Од скора је и „Радио“ стао у ред најљућих непријатеља злочинаца. У многим Северо-Америчким градовима, инсталирани су у главној полицији и полиц. станицама „радио“ апарати за пријем и шиљање вести. · Пре кратког времена, у Детроиту, намештени су радио апарати у три велика аутомобила система „Линколн“, помоћу којих је омогућено, да ови најјачи и најбржи аутомобили буду “у непрекидној вези са полицијском префектуром, односно станицама, Пошто је овај покушај убрзо дао најбоље резултате, приступило се одмах инсталацнји ових апарата у још седам аутомобила истог система.

Због околности, што је посада ових гутомобила у могућности, да за време најбрже вожње прима нзвештаје који садрже лични опис злочинца и остале појединости, као и упуства о прогону истог или истих, то се је овим за 50%, смањила могућност да и највештији злочинци избегну хапшење.

Досељеничка погранична стража. — Као један од најважнијих догађаја у досељеничкој служби у току прошле 1925. године био је установљење носве Досељеничке Страже на су-