Policija

-- 261 =

воземној граници Сједињених Држава,. или тако звана „Ленд бордер патрод“. Задатак је-ове страже да надвире канадску и мексиканску границу и спречава кријумчарење протузаџонитих досељеника.

Према извештају секретара рада, погранична стража вратила је у токупрошле године,14.669 особа које су покушале биле, да се протузаконито увуку на територију Сједињених Држава, а у исто време привела је локалним досељеничким инспекторима ради даље истраге 3.550 особа. На основу наредбе ухапшења (варант ов аресги) стража је ухапсила 2.718 странаца и ухватила 325 особа, које се баве кријумчарењем досељеника, а на самој америчкој територији ухватила је 4.633 прокри,умчарена иноземца.

Кроз годину дана стража је прегледала преко сто хиљада путничких и теретних возова и саслушала преко милијун и по путника. Задржала је и прегледала преко сто хиљада аутомобила и преко 30.000 лађа и осталих превозних средстава. Осим досељеничке службе, погранична је стража помагала царинским, пореским и прохибацијоним чиновницима, Секретар рада много хвали успешан фад ове страже која је врло

често изложена највећим опасностима. Тешкоће саобраћајне полиције. — Један интересантан процес био је сад скоро у Швајцарској једном аутомобилисти, који је подвалио, управо нашалио се са саобраћајном полицијом, Као што је познато, за хватање аутомобилиста којијуре _ непрописном брзином у Енглеској и Швајцарској служи се саобраћајна полиција овом методом. Два агента на извесној. одређеној дистанци на путу скривени су и хронометром мере брзину, са којом пролазе ауто мобилисти. Они су везани телефоном и први јавља нумеру аутомобила и моменат кад овај пролази поред њега. Ако је тај километар аутомобилиста прешао непрописном брзином и тако пројурио поред другог скривеног осматрача, овај јавља опет телефоном трећем агенту, који га хвата и кажњава.

Но један аутомобилиста у пролазу приметио је ово хронометрисање полиције и прошав ову опасну зону наместио на дрвећу поред пута картоне на којима је написао : Пази, по-. лицијска замка. И тако су ау-

томобилисти јурили лево н де-

сно од „опасне зоне“ како су хтели, а полицајци узалуд хронометрисали и остајали без по-