Policija

1 ЕД

сла, т. | никога нису могли ухватити на делу. Потражили су узрок овоме и пронашли картоне који су опомињали аутомобилисте на полицијску замку. Пронашли су и онога који их је поставио и извели пред суд. Не суд га је ослободио нашав да позивајући своје другове да возе умереном брзином није се огрешио ни о какав позитиван пропис. :

Полиција и звуци аутомобила. — Као што смо већ имали прилике да говоримо на овом листу, саобраћајне полиције у великим центрима посвећују велику пажњу уређивању аутомобилског саобраћаја и занимају се и таквим ситницама да су често смешне, јер одлазе у крајности.

Међу такве прописе долазе и прописи разних полиција о звуку труба, које треба да дају аутомобили. Саобраћајно Одељење Управе Града Београда раније је прописивало да трубе путничких аутомобила морају одавати танак звук, а теретних дубок звук. Но питање је шта је танак а шта дубок звукзи чије је ухо меродавно за тор Сада пак изгледа да се звуцима труба наше Оделење не занима, јер по Београду чујемо све могуће звуке на аутомобилима, а многи дају знаке не трубом већ

електричном направом, која је врло досадна и чија је употреба у свима другим центрима 3забрањена, сем у отвореном пољу на друму.

Ових дана је полиција у Риму, да би била прецизна у својим прописима, одредила да звук трубице мора бити од 210 вибрација у секунди и да се мора чути у пољу бар на 300 метара. Те су трубице маркиране у полицији, која их проба да ли одговарају прописима пре но што се пусте у продају. Но питање није решено и оно чак постаје сада помало смешно. Прво ради тога што се језичак у трубици временом исквари, па трубица одаје 100 вибрација и сасвим нежељене звуке, а саобраћајни орган на улици не може казнити шофера јер трубица је маркирана од полиције, а сем тога „саобраћајац“ морао би свршити конзерваторијум да би могао разликовати колико вибрација има који звук! На другом месту, ако саобраћајна полиција у свакој вароши буде одређивала број вибрација аутомобилске трубе, аутомобилиста који креће на пут мора понети неколико туцета труба разних вибрација, јер не сме проћи а да не опомене пешака који му је на путу а несме имати непрописну трубу.

Дакле ако се једноставним.