Policija

— 274 —

поништио је решење неспор, дела судије којим признаје право наслеђа умрлог задругара преживелом задругару по 5 528. грађ. зак. наводећи да се, кад задруга остане на два члана смрћу једног задругара задруга гаси и питање наслеђа умрлог зазругара има се расправити по прописима у инокосном стању а по маси напред наведених Васића оснажава истоветан случај где се преживелом задругару признаје право наслеђа на 3а0ставштину умрлог задругара непризнајући ово право сестри умрлог задругара.

Из напред наведених случајева види се да Апелациони _ Суд неједнако тумачи 5 528. грађ. зак. и поменуто законодавно решење, јер док по маси Косте и Гвоздена Јанковића удови не признаје право наслеђа кћери умрлоју задрузи дотле по маси браћи Васића то јој право признаје. |

Затим, по маси Рад. Радоичића, кад задруга остане на два члана, па један од њих умре, преживелом задругару не признаје право наслеђа на заоставштину умрлог задругара, пошто је задруга смрћу овог угашена и наслеђе има се расправити не по пропису 8 528. грађ. зак. већ по пропису у инокосном стању, док по маси браће Васића, где је истоветан случај, преживелом задругару признаје то право а његову сестру одбија.

По дугогодишњој пракси Касационог Суда у оба изнета случаја Касациони Суд је стајао на гледишту, да се питање о наслеђу има расправити по прописима наслеђивања у задрузи. а Апелациони Суд у/ својим одлукама стоји на гледишту да је смрћу Момчиловом прекинута задруга и да се питање о наслеђу има расправити по прописима о наслеђивнњу у инокосном стању, наводећи да су за задругу по 5 57. и 507. потребна најмање два члана.

Са овом праксом слаже се и г. Живојин Перић, професор.

По мишљењу г. Живојина Перића проф. права на Универзитету питање о наслеђу расправља се по личним односима који су владали између дефунктуса и наследника до и у моменту смрти његове и да се према тим личним односима питање о наслеђу има и расправити. И када од два задружна брата умре један, онда ће се његово наслеђе расправити по прописима 5 528. грађ. зак, кеји говори о наслећу у задрузи јер кад би се узело да се смрћу једног брата гаси задруга