Policija

ОВ

жао лични однос, онда би по мишљењу г. Перића из оваквог резоновања дошла и нелогична солуција: да је умрли брат смрћу својом престао бити и брат своме задругару, у животу заосталом брату. |

На тај начин стриц после смрти престао би бити отац свога сина и тако би се негирао и сроднички однос као основа и базис'на коме јс изведено наследно право.

Осим овога постоје и неједнаке одлуке у тумачењу ваконодав. решења од 28. јула 1849. год В. број 1147. уз 5 523 грађ. зак, по коме мати своје дете у задрузи и смеси не може ни у ком случају наследити. Док међутим судови противно овом наређењу доносе одлуке да удова не може своје мушко дете у задрузи наследити а да своје женско дете може на«следити, јер женско дете нема способности по 85 57. и 507. трађ. зак. за формирање задруге.

Пошто су овакви случајеви у судској пракси врло чести, то је, ради доношења једнобразних одлука од стране свих _ првостепених судова као и ради ауторитета самих нижих «судова, г. Министар Правде молио да Касациони Суд овај пропис 5 528. грађ. зак. протумачи и објасни својом Начелном Одлуком.

Касациони Суд у својој Општој Седнипи, а на основу тач. 1. 5 16, Зак. о своме Устројству, проучио је истакнута питања и односне законске прописе па је нашао:

Питања која је Господину Министру Правде поставио Ловнички Првостепени Суд, и уз која је изнео и конкретне примере, своде се на два главна питања:

1. Кад задругу чине свега два задругара, па један од њих умре, ко њега наслеђује: да ли преживели задругар, по 5 528 грађ. зак, или најближи крвни сродник ван задруге, по прописима о наслеђивању у инокосном стањур и

2. Кад мати може своје дете умрло у задрузи наследити»

јер пример под Бр. 2, кад по смрти Јанковој, који је умро у задрузи са братом Петром, остане његов син Момчило и кћер Зорка, представља опет случај под Бр. 1, случај кад су у задрузи остала свега два лица, јер је на место умрлог ззадругара Јанка дошао његов син Момчило.

[ У одговору на прво питање, треба напоменути да је за6 »