Policija

— 276 —

друга, према 585 57. и 507. права зак. заједница имања и» живота више лица, сродних по природи или усвојењу, им да: свака задруга претпоставља најмање два лица. Кад стоје погодбе из 55 57. и 507. грађ. зак., онда се за једну заједницу,. била она два или више лица, каже да је вадруга.

Није познато да се, било у теорији било у пракси, појављивало гледиште да задруга треба да има бар три члана,. да дакле, задруге не може бити ако би у њој била само два; члана. Пракса је, нарочзто, увек истицала да задруга постоји и онда ако би у њој било свега два члана, само се колебала у одговорима у колико ће заосталом члану, после смрти дру“ гога члана, признати од оних права која се за наследнике: јављају по смрти једнога задругара.

Кап стоји, дакле, као утврђено то да једну задругу могу образовати и најмање два лица, онда се и на такву задругу, као и на ону коју чине три или више лица, имају у потпу“: ности примењивати све одредбе из главне петнаесте грађ. зак, које говоре о наследним правима и одношајима у задрузи. Кад, дакле, задруга правно постоји, онда је за примену наређења главе петнаесте грађ. зак. равнодушно то да ли су задругу обравовала само два лица или више њих.

Та глава обухвата нарочите одредбе о условима под: којам постаје задруга, о прибављању имања од стране чланова. задруге кад су у њој или ван ње, о располагању задружним добрима, деоби задружне имовине и искључивању задругара из задруге, о задужењу, смрти задругара, положају малолетне деце њихове, о праву дечјем и њиховом васпитању, положају удова, матере и кћери, и, најзад, о наслеђу задружне имовиве. Обухвата, дакле, привредни, економски и фивансијски живот једне задруге, и регулише породичне и наследне одношаје у" њој. За све приватно-правне одношаје једне такве заједнице коју разликује од ортаклука и смесништва, закон везује и нарочита правна дејства, и према тим задружним одношајкма. одређује и нарочите правне последице.

Те се последице јављају за живота чланова задруге или по њиховој смрти, а дотичу се права и дужности чланова задруге. Сва се та законска наређења, дакле, примењују на: једну задругу, било да је она образована од два било од: више лица. Јер кад се узима да задругу могу образовати и: