Policija

= 283 —

КАКО СЕ ПЛАЋА ОПШТИНСКА ТАКСА.

На питање једног општинског суда како ће суд поред државне, наплаћивати и општинску таксу, која често ни је већа од 0.30, 0.20 и 0.15 дин. кад нема у промету ситног новца. Генер. Дирекција П. Пореза дала је следеће објашњење :

У корист своје касе општински суд може наплаћивати само толико таксе колико је за поједине случајеве прописано у зак. о таксама. Лице, које има таксу да плати, дужно је само постарати се за исплату. |

(06. Ген. Дир. П. Пореза од 21-У1-1923. Бр. 20.688.).

ОБАВЕЗА ПЛАЋАЊА ТАКСЕ ИЗ Т. БР. 100.

Извештава се даље, Управа да се пријава из Т. Бр. 100. таксене тарифе подноси свега једанпут и пријавна такса плаћа се свега једанпут докле је једно исто подвозно средство у рукама једног истог сопсшвеника.

Лица која подлеже плаћању годишње таксе за своја подвозна срества дужна су иајдаље до 15. јануара сваке наступајуће године положити нову годишњу таксу којом приликом им се одузимају старе потврде а издају им се нове,

Ако неко лице прода своје подвозно средство у току године дужно је у року од пет дана о томе известити и финансијску и полицијску односно општинску власт ради брисања овог подвозног средства са његовог имена, а купац је дужан у року од 15, дана купљено подвовно средство пријавити и пријавну и годишну таксу платити, без обзира на то што је и продавац исту таксу платио.

(061. од 22-11.-1923 Бр. 9039.).

Н. 3. Државни Савет, расправљајући конкретне случајеве, у неколико махова стао је на гледиште да се годишња такса из овог тарифног броја не мора поново плаћати за исту годину у којој се подвозно средство отуђи, ако је ту таксу дотадашњи сопственик већ једном платио.

КЊИЖЕЊЕ ТАКСЕНИХ ВРЕДНОСТИ.

Генерална Дирекција Посредних Пореза приметила |=,да поједине Охружне Финансијске Управе и Финансијске Дирекције, врло мало пажње обраћају на исправно вођење књига о. продаји таксених вредности.