Policija

— 284 —

У два три случаја, када је од појединих надлештава тра жено изјашњење, увек је добијен одговор, да то књижење није увек вршило једно исто лице, већ повремено, ово или оно, и да се према томе не може тачно знати, које од тих лица носи одговорност за тај нехат.

Тим поводом, а у интересу државних прихода, и у интесесу што тачнијег објављивења прихода од таксених вредности, Генерална Дирекција Посредних Пореза нарећује, да се при свакој Окружној Финанскјској Управи и Финансијској Дирекцији увек писменом наредбом одреди лице, које ће или стално или привремено вршити посао књижења прихода од продатих "таксених вредности.

( овом ће се устројити нарочита књига евиденције лица, која су на тај посао била одређена и за које време, како би се тачно могло утврдити, које је лице одговорно за нехат у вођењу књиге прихода од таксених вредности.

(06]. Генер. Дир. П. Пореза од 9.-1.-1927. Бр. 8544.).

ТАКСА НА БИОСКОПЕ ДОБРОВОЉНИХ ВАТРОГАСНИХ ДРУШТАВА.

Генералној Дирекцији Посредних Пореза дошло је до знања да нека добровољна ватрогасна друштва подижу биоскопе у својој режији или у друштву са лриватнима и да им финансијске власти, погрешво тумачећи пропис трећег става 4 Напомеве уз Т. Бр. 99а таксене тарифе, не наплаћују прописану таксу на улавнице из Т. Бр. 5да таксене тарифе.

Како је двакав поступак финансијских власти погрешан, јер су добровољна ватрогасна друштва, која се сама издржавају, ослобођена од плаћања таксе по Т. Бр. 9да таксене тарифе само за приређивање концерата и забава, ако их приређују у корист набавака и потреба у циљу обезбеђења од пожара, то Генерална Дирекција Посреднех Пореза на основу члана 43 закона о таксама објашњава; да добровољна ватрогасна друштва, која се сама наражавају, не уживају ослобоЂење од плаћања таксе по Т. Бр 9да таксене тарифе и на биоскопска предузећа, но само ово ослобођење уживају за триређене концерте п забаве у поменутом циљу.

(06). од 26. 1. 1926, Бр. 5740),