Policija

. — 286 торају означити, да ли је сопственик сам одгајио стоку поменуту у пасошу или је ову стоку куповином прибавио.

Ово се означење мора ставити у последњој рубрици «сваког новоиздатог сточног пасоша.

Одговорне општинске службенике, који се огреше о прописе овоги наређења одмах саслушати па њихова саслушања доставити Генералној Дирекцији Посредних Пореза која ће даље поступити по закону.

Овом приликом нека Управа — Дирекција — поново до«стави свима општинским управама објашњење Гегералне Дирекције Посредних Потеза од 9. маја 1924. год. Бр. 19737.

(Распис од 10. марта 1926. г. Бр. 17991). |

Н, И. Да се наши читаоци не би мучили око тражења овог објашњења, до кога многи не би лако ни дошли, ми им жа одмах овде доносимо.

ИЗДАВАЊЕ И ПРОДУЖЕЊЕ УВЕРЕЊА О СВОЈИНИ И ЗДРАВЉУ СТОКЕ.

Поводом неједнаког тумачења прописа Тбр. 110 таксене тарифе, Генерална Дирекција Поср. Пореза, на основу чл. 43 закона о таксама, даје ово објашњење:

За уверење о својини и здрављу стоке (сточне пасоше) којима општински судови тврде. да је уписана стока у том уверењу својина власника стоке, да је здрава и да у дотичној жао и у суседним општинама не влада никакова сточна 84раза, плаћа се само такса из Тбр. 110 таксене тарифе.

Па како ова уверења важе као доказ о својини годину дана, а као доказ о здрављу десет дана, то су онштински «судови дужни, ако здравствене прилике нису промењене. у интересу државном и општем, бесплатно да продужавају важење ових уверења у погледу здравља стоке.

Такса за ова уверења има се наплатити на овај начин:

1. Када се издаје уверење за стоку коју је сопственик 'одгајио, такса се има наплатити по прописима тач. !,,2. и3. "Тбр. 110 таксене тарифе.

2. Када се издаје уверење за купљену стоку, као и за пренос власништва, такса се има наплатити по пропису тач. 4. пода и 6 Тбр. 110 таксене тарифе.

Разлика у такси има се доплатити у таксеним маркама, које ће се долепити на сточном пасошу (уверењу).