Policija

5 458

попуњавао према својој потреби, па је — бавећи се у Дубровнику, јер га је и пут и туда водио — исписао нешто речи и реченица из „славегниске шпрахе“ (славенског језика). У том се новоприбављеном додатку налази и ова реченица, тако потребна побожном витезу-хаџији:

— Госпођо, могу ли спавати код Васг

А да питана дама не би била су у недоумици, и да не би помислила како скромни путник моли само за склониште, витез је уз то прибележио и нешто јасних израза, који ће дами расветлити његову жељу да му она за трајања те ноћи буде жена.

То је било у последњој десетини петнаестог века, према чему се о моралу у ондашњим приликама може имати ако не леп а оно свакако тачан суд, Лица, пак, која су постојала ту зато да би се имало коме управити такво питање, добила су нарочиту кућу, одређену за становање; кућа се звала „дворац“. и била је у једној малој и нешто повученој улици старога града. Такве су женске ту имале и своју поглаварку. Немац. хаџија не бејаше пропустио и то сазнати. :

__ Где је било таквог женскиња морало је бити и мушкиња које ће томе одговарати. У самом граду разуздани младићи, властеоски синови и рођаци, па и занатлије, једва су дочекивали први сумрак да започну свој лов женскиња, које би се у то доба десило на чесмама и бунарима. или би се нашло у продавницама, или би пролазило испод мрачних сводова Неки би женске сачекивали у њихову повратку из винограда или би их тражили тамо; а није боље било ни по острвима ни по пашњацима, где су пастири били далеко од идилскебезавлености. Узалуд је закон у почетку прописивао строге казне, кад. се оне махом нису могле извршивати. Најзад се било установило, да се онај који би повредио част дотле невинг девојке понуди да је узме за жену; ако би он ту понуду одбио, што. је бивало понајчешће, онда му је била прописана незнатна казна: да плати снега педесет перпера. Тек ако ни то не би могао дати, приступало се драконској мери: кривцу би се имала извадити оба ока. Али се, по свему "изгледа, слабо ко бојао да ће, ако баш и не плати, дотле доћи: ту је широко море,.