Policija

— 4583 —

и да своје добре особине сада док се за расплод употребљују преносе на своје потомство. 1

Овде ћемо изнети неколико примера где су полицијски пси у служби наше жандармерије при употреби дали видних резултата своје способности и истражне власти упутиле на правилан пут у вођењу истраге.

Полицијски пас „Бим“, један од доберманских пинчева_ и ако није овога још дресура свршена, имао је успеха у "служби јавне безбедности, при трагању за злочинцем, који је извршио убиство над управником поште у Богатићу. Потпун успех није постигнут, јер се трагови услед радознале масе света, до доласка пса на лице места нису могли сачувати, те је пас лутао, али је убица доцније и сам изјавио, да је пас његов правац одласка и доласка следио и долазио до места где је убица имао везаног коња до извршења дела. Нарочито је запажено, да је пас на овоме месту био веома узрујан.

У битољској жандармериској чети налазе се два полицијска пса: „Вук“ и „Орлов“. Први при локалној — преко станици Битољ, а други на станици Ресан.

Дана 3 маја 1925. год. извршена је провална крађа ципела у једној обућарској радњи у Битољу. На лице места доведен је пас „Вук“ и пошто је нањушио траг, терајући даље трагом ушао је у једну кућу, у којој је после претрес извршен и покрађене ципеле пронађене.

Дана 29 јула исте године, након извршене ен ћилимова једном трговцу у Битољу, доведен је пас „Вук“ на лице места и за кратко време њухања на лицу места ушао је у једну кућу у Охридској улици, у којој је одмах и претрес иввршен и покрађени ћилимови пронађени.

Истог дана 14 септембра обадва пса „Вук“ и „Орлов“ након извршеног разбојништва од банде Ризе Биљура и Бећира Нуредина, на Букову у реону среза преспанског, терали су траг разбојницима пуних пет км од лица места према граници албанској, али услед јакога падања кише, даљне терање трага је било немогуће.

Како „Вук“ тако и „Орлов“ стално иду у службу са патролама и потерним одељењима, те су у служби подесни и. добро се владају.