Policija

— 467 —

Изрази приступити саставу избраног суда значе: тражити састав овог суда код надлежне власти. Пошто је једна парнична страна сво учинила у остављеном року, то отпада бојазан да ће привремено одређене границе остати сталне.

Пошто је надлежност избраног суда за ове случајеве предвиђена законом, то је полицијска власт дужна да га образује чим га једна парнична страна захтева, без обзирг на непристанак друге стране.

Св. Бр. 2021.

ХЕХ

Благоју Станковићу, писару општине лебанке:

1. Кад се један заселак прогласи за село, онда се мења облик старог села са којим је заселак био у саставу. Одвајањем засеока стварају се два потпуно нова села, која у општини морају бити представљена својим кметовима. Према овоме, и у овоме случају има се поступити онако исто како се поступа при промени обима појединих општина, ш. ј. мора се, аналого чл 68. закона о општинама извршшти избор кмеша и уједном и другом селу.

2. По чл. 32. привременог закона за изборе свих општинских часника у Србији и Црној Гори, општински часници уводе се у дужност у року од три дана након извршеног избора. Тако има бити и са кметом новог села. На тој дужности. он има остати све донде, док не буде извршен нов избор, када се има поступити по чл. 101 зак. о општинама.

3 Закон не поставља никакве услове у погледу проглашења засеока за село, већ оставља Мин. Унутр. Дела да о томе одлучује по изјављеној жељи грађана и својој увиђавности. — чл. 6 зак, о местима.

4 (Одговори на остала питања налазе се у „Полицији“, за ову годину (рубрика Поуке и обавештења).

ХХ. Поглавару среза болевачког:

Ни у ТБр. 3 и 4, ни у ТБр 43, ниу одговарајућим члановима таксеног правилника није предвиђено да су оверавања потписа и печата на лекарским уверењима ослобођена таксе из Тбр. 43 такс. тарифе. По јасном пропису овог та-