Policija

— 498 —

основ подозрења из т. 6. 5. 121. крив. суд. пост. али неми као отежавајућа околност из 5. 65. к. з, па би то требало усвојити де Јере Тегепда, пошто таква солуција у свему одговара вахтевима правилности и криминално-политичким обзирима.

Одустанак од тужбе не обавезује мужа да прими жену у своју кућу,) већ он може тражити развод брака, односно. одвојени живот, где развод није допуштен, без обзира на то што је од кривичне тужбе одустао.

5. — Најзад, ако би се тужба увређеног мужа изгубила, њено подношење надлежном суду могло би се доказивати свима доказним средствима, па и сведоцима“) јер се томе не противи ни један законски пропис. Ово у толико пре, ако би се посумњало да је тужба злонамерно загубљена или уништена од стране каквог судског чиновника у циљу да јој једно гобишњи рок протече и да се тиме услед застарелости кривци · ослободе сваке казне.

Глава четврта

Борба око реформе репресивног система противу браколомства

Сви они који иоле мало више прате развој идеја и мисли о браколомству и еговој репресији, морали су доћи до уверења да је класични систем посве застарео, да не одговара више ни духу времена ни потребама друштва, и да је потребва коренита законска реформа по целом том питању. Како се пак ми налазимо пред доношењем новог кривичног ваконика ва целу Краљевину, то налазимо да неће бити на одмет, ако у најкрупнијим потезима изнесемо најглавније: системе који се предлажу као замена класичном систему, и ако уз њих изнесемо разлоге и против разлоге, као и своје личне опаске, јер се једино на тај начин може дати читаоцу јасна слика о целом покрету око реформе овога питања.

5. 9. Систем неједнаке кривичне одговорности.

још и данас има писаца који заступају гледиште да треба и даље задржати стари систем неједнаке одговорности, по коме би жена одговарала за сваку обљубу коју би учинила

%

у Тако сагсоп, п. 74, зу Тако ратсон, п. 61; гатацва, п. 2166