Policija

= 5389 —

2. И по 8 315, казн. зак. и по 5 49 полиц. уредбе, при замени казне затвора новцем рачуна се дан затвора од три до десет динара, „према стању и положају осуђенога“, а по. 83 313 казн. зак. казна новчана најмања је пеш динара.

ХХХ

Анђелку Илићу, званичнику — Салаш:

По тач. ђ чл. 25. Правилника о гостионицама, кафанама чи т.л. лично право по изугетку није потребно, само у Србији,

за точење пића: на уобичзјеним саборима при црквама, ма- -

"настирима, заветинама и сличним верским прославама, као и на

панађурима, и то само у селима и варошицама до 5000 ста-

новника, када шакво точење врше лица, која су из исше он-

читине у којој је заветина, слава и тд.; а то им није једино

м стално занимање. | ХХХ!

Аншону К. Моцану, деловођи општине трајишке (бреа зкрушевски): | |

Закон о чувању пољског имања предвиђа три врсте кри- | 'вица: а) за учињену потрицу у смислу чл. 1 зак; 6) за по„вреду прописа из чл. 21—29, 32—35, и в) за крађу.

Казна за пошрицу новчана је али законом није преци-вирана, већ је остављено општинском одбору да је, по предлогу општинског суда, одређује почетком марта месеца сваке године (чл. 5—6). Ни у ком случају не може прећи максимум казне за иступна дела (8 1. казн. завода), а ако би износила већу суму, има се пуступити по чл. 22. пом. закона, који наређује да се цео предмет пошаље државној иследној власти ради вођења истраге за дело преступне природе (повреда ствари).

Казна за кривице Арени оне посебним, горе наведеним члановима закона (неједнообразно засејавање потеса, пуштање "стоке у потесе пре одређеног времена, идење изван путева и стаза по потесу и тд.) такође су новчане, али су законом прецизиране, и крећу се између максимума и минимума.

Крађе учињене у пољу и на пољским имањима кажњавају се по казненом законику, а жалбе против изречених пре-

4%