Policija

— 540 —

суда због њих подносе се првостепеном суду (58 15 и 16 пол. ур.).

Само у овим случајевима, Т.ј.. кад се кривац осуђује за крађу, може се истом пресудом расправљати и питање о накнади штете по званичној дужности, иначе се штета, у свима другим случајевима предвиђеним законом о чувању пољског

имања, досуђује особеном одлуком и то само по тужби оштећеног (чл. 24).

Причињену штету оцењују — ако се сами парничгри о њеној величини не сагласе — три заклета процениоца, од. којих свака парнична страна бира по једног а трећег одређује општински суд (чл. 23).

Дијурна процениоцима одређује се по чл. 24. уредбе о» убрзању рада, којим је прећутно замењен од. 2. чл, И. зак.. о чувању пољског имања.

Ако тужени неће да бира процениоца, има се применити 8 248. грађ. суд. пост. по коме процениоце у овом случају одређује сама власт, а ако се процењује штета причињена. крађом, онда сва три процениоца одређује власт по 8 33.. под д полиц. уредбе.

У селима, која улазе у састав општина, за оцењивање“ и досуђивање штете, у величини до 20 динара закључно, надлежни су сеоски кметови са двојицом одборника или са два. по закону способна лица (чл. 24).

За накнаду штете од 20—200 динара суди општински суд, а за штете веће вредности избрани суд (чл. 25).

Жалбе против одлука по иступним делима предвиђеним у закону о чувању пољског имања (изузимајући одлуке окрађама) подносе се среском поглавару, а против одлука у "споровима о накнади штете надлежном првостепеном суду. (Распис Мин. Нар. Привр. од 19. марта 1886. т. ЗБр. 35 и чл. 26. зак. о чувању пољског имања).

Потребно је имати у виду још и ово:

Законом о чувању пољског имања, као познијим по по– станку, замењене су — прећутно укинуте:

а) Чланом 28. — тач. 6, 8, 9. 5 375 каз. зак.;

6) Чланом 29. — тач. 5 5 375. каз. зак.; и

ву Чланом 19. — 5 380 казн, зак.