Policija

— 494 —

отпуштени на прокушавање, оправдан је државни надзор само» онда, када им је наметнуто каково ограничење слободе (тачно одређено боравиште, владање, и т. д.), јер држава мора да. знаде, да ли они ово ограничење и испуњавају.

У свим другим случајевима има се надзор повјерити ваштитним установама, јер се овде не ради о принуди, него о заштити.

Тај надзор имаде да буде субјективан, то јест удешев према личности надзираног, а то може да получи само заштитна установа, нипошто пак државна власт, јер је овде нужно прије свега међусобно поверење, а карактеристика државне власти није поверење него строгост.

Према томе је овде потребан заштитни надзор по добро вољним надзорницима.

Код ове се функције не смије заборавити приватна иницијатива, којој мора држава да стави у ту сврху нужна средствг. на расположбу.

Заштитни рад приватне иницијативе вазда је трпио на: помањкању материјалних сргдстава, ради чега није могао у том погледу да посве задовољи својој задаћи.

Настаје питање, мора ли се онај, који је уветно отпуштен или је отпуштен на прокушавање, подврћи надзоруг

Ваља одговорити, да не мора. Али треба уверити отпуштенога, да је у његовом интересу овај заштитни надзор. На. тај начин он не ће бити принуђен, да се подвргне надзору, већ ће му се подврћи драговољно, уверен, да му је потребан да получи морални, професионални и друштвени интегритет..

Филип Тхорман, професор права на универзитету у Берну, каже: Опћенито се признаје, да две мере модернога права, и то уветна осуда и уветно отпуштање без заштитног“ надзора не дају жељених резултата. Али тај надзор није у оба: случаја једнак, те је нуждан двојаки одговор:

а) У случају уветне осуде пожељно је, да буде казнено“ правосуђе обавештено о томе, како живи осуђеник, напосе,. ка ли се држи прописа, који су му издани. Ради тога је пожељан у правилу што строжи индивидуални надзор. Али у другу руку не ваља пустити с вида, да би трошкови тога. надвора били велики, да у великој већини незнатних случајева. не би били у размеру са важности ствари и да би осуђени у