Policija

— 552 —

Школа за крадљивце у Румунији. — У Каују, у Румунији, затворен је ту скоро полицијски комесар Молдовани у чијем је стану била организована школа за крадљивце.

У својим слободним часовима овај је комесар поучавао посетиоце курса на који се начин најлакше може да заведе по-

· лиција.

На саслушању он је признао да је то. радио у споразуму са управником полиције Николау, и за њихову заједничку касу. Крадљивци су били дужни да даду 50%, вред"ности украђених ствари.

Управника полиције, за ким је издата потерница од стране државног тужиоца, нестало је из вароши.

Судбига крвника у Совјетској Русији. Извршиоци „смртне казне, звани крвници, који су ту дужност вршили за време царства, стављени су од совјетске власти под суд. Хтело се да им се суди због тога што

су за ранија времена вршили вешања над њиховим друговима револуционарима, ма да су они били само извршиоци наређења њихових претпостављених старешина и те казне извршивали по тада постојећим законима.

Олакшавање граничног промета ивмеђу Норвешке и Немачке. — Маја месеца ове године утврђен је споразум између влада ових двеју држава, да поданици једне државе могу прелазити у другу у групама по списку, који има да садржи њихова имена и најважније личне податке. Списак има бити оверен од власти дотичне земље са напоменом о циљу њиховог путовања и да сва лица уведена. у списак имају права враћати се у свако доба у своју земљу.

Преласци овакве врсте имају и даље бити само на одређеним граничним местима у циљу боље евиденције.

· Овоме сличан споразум постигнут је и са холандском вла– ДОМ. ·

ВЕСТИ

___На изложби и конференцији у Берлину учествоваће, у колико се до сад пријавиле полиције вароши: Амстердама,

Ротердама, Хага и Утректа из Холандије, командант женских полицајаца у Енглеској Мери Ален; шеф копенхашке поли-