Policija

— 555 —

Браду је могао обријати, а косу обојити: шта је од тога природније! Гледао је свога сапутника потајно и с неповерењем, па је опазио да га је и овај, седећи у углу косо од њега, тако исто посматрао! А чим би опазио Бернеров поглед, непознати би оборио очи и чинио би се да спава: Бернер је добро видео да се овај само прави а да у ствари не спава, па је зато био у потпуној опрези, показујући се стално равнодушан.

Његова је нелагодност расла све више и више, Он се, чисто нехотице, маши руком за своју путничку ручну торбу па из ње извади мали оштри ножић, који је по потреби могао извући до величине подужег војничког ножа. Окренут према прозору, стаде прегледати то своје невидљиво оружје, и, уверивши се да је све у реду и да у случају може добро нослужити, остави га опет у торбу. !

Што га је највише узнемиравало — био је његов умор који је све више осећао. Није могао спавати ни прошле ноћи, а по том је био целог дана на ногама. Пре свега је била у купеу запара, која је чинила да му се капци на очима склапаху као да му је олово на трепавицама. Непрестано је зевао као у грчу, и главу је с великим напором држао усправно.

Седео је у углу, наслоњен леђима и потиљком.

Странац је седео непомично, непрестано чинећи се да спава. Само је једанпут скочио с места, и то када се прозор уз велику лупу сам отворио.

Док је он затварао прозор, Бернар се нагне да види шта му је то у џепу од горњег капута што се толико блиста. Као хладна струја, нешто му прође кроз цело тело, кад у џепу овога странца — који је ван сумње морао бити баш онај лопов — опази револвер! |

Звиждање локомотиве објави да сад наилази нека станица |

— Нека буде шта буде, али ја морам да променим вагон! — рече Бернер у себи, уставши и пришавши прозору, који је, кад уђу у станицу, имао да отвори и да позове кондуктера. Али залуд — брзи воз пређе ову малу станицу, не заустављајући се.

Напољу је било све мрачније, а у купеу све загушљивије.

Преваривши се у нади, Бернер се опет врати на своје место.

Наша воља није ни према чему немоћна толико колнко