Policija

—- 7554 бављење је на железници постало врло несигурно "због некаквог страшног разбојника, који се вози железницом под равличитим маскама и разним именима, и тако путнике вара, хара и убија, да би се дочепао њихова новца и, уопште њихових ствари од вредности.

Равуме се да је тај зликовац радије путовао првом И другом класом него ли трећом или чак четвртом, јер су кесе путника у скупљим класама богатије и свега пуније. Из истог је разлога више путовао ноћним, брзим и директним, возовима него дневним који су пуни путника.

Саветник се стресе и покуша да сам себе охрабри. Запара је у купеу, и иначе, била тешка. Очи су му се и саме склапале, а његова се сањива глава сагибала дремајући. Наједанпут се нагло трже. Врата се У ходнику отворише с великим праском; не прође много а један човек уђе баш у његов купе. Бернер се брзо расани, у колико је то могао учинити, па одлучи да дошљака најпре добро осмотри, па, ако се умири његовим изгледом, тек онда да одспава. Колико је пре волео да има друштва, у толико му сад није било мило што га је добио. Да је у купе ушло неколико лица, још би се, можда, И умирио -— али овако га је само могао узнемирити један непознати човек. И то у толико више што му је овај туђин изгледао сасвим сумњив,

Био је необично пажљиво обучен, а уз то врло грациозног аристрократског покрета, поноситог држања, мирног изгледа, блед, а међутим необично лепи бркови његови изгледаху као да нису природни већ само прилепљени. Бернер се "усиљавао да се покаже равнодушан, па зато опет узе новине — у ствари зато да упореди опис оног неваљалца с овим 40 веком. Стас, елеганција и боја очију сасвим су се слагали с описом. Само је коса оног лопова означена као плава а код овог је сапутника смеђа; онај је имао браду, а овај је био обријан.

То у први мах Бернера нешто умири, али му одмах на ум паде нешто што га, супротно првом утиску, веома узнемири.

__ Та ваљда би био луд да не мења свој спољни изглед сваки пут а особито кад је, ево, опис његова лика и у новинама објављен! — помисли сад Бернер, узнемиривши ве. =