Policija

— 791 —

овом споровима, појави потреба и за надлежност Управних ЧСулова у споредним питањима 712

д). Уредба о убрзању рада, као што му и сам наслов казује, донесен је у циљу: да отклони све препреке и сметње брзом раду и припомогне брзом окончању ових спорова. Зато је и унесен чл. 29.

Да ли је и колико Државни Савет својом поменутом одлуком, припомогао овој тежњи законодавца, видеће се нај"боље, кад изнесемо све фазе, кроз које пролазе и како се «сада развијају ови спорови, према чему се лако може оценити, колико времена треба сада за свршетак једног оваког спора.

У развоју ових спорова имамо ове фазе:

а). Прва представља рад код првостепеног суда у смислу чл. 29. ур. о убрзању рада, за расправу има ли места суђењу жод избраног суда.

6). Друга представља рад код Управних Власти, Среског поглавара и Великог Жупана на саставу избраног суда;

= в). Трећа фаза представља рад код Управних "Судова и Државног Савета, на "Па ваТЕАНЈ, рада о саставу избраног Суда.

г). Четврта: кад је | све то свршено, долази рад Избраног Суда на деоби.

д) Пета: оличена је у жалби противу пресуде Избраног "Суда. Представља рад првостепеног суда, евентуално Касације;

Б). Шеста: престава могућност поништаја избране пресуде и повраћај у фазу под 6), одакле се мора поновити све оно што је речено даље под в,г. и љ

Нећемо овде израчунавати и време потребно за сваку фазу рада — јер је то лако појмљиво људима, којима је усуд досудио и ту невољу, да се парниче пред нашим избраним судовима. Нећемо упозоравати на могућност и безбројност оних смицапица и трикова, којима се може прибећи ради. одуговлачења расправе. Упитаћемо само: кад Државни Савет као ненадлежан, улази у ове спорове и уноси једну дугу и непотребну процедуру шта је онда добијено у погледу убрзања свршавања ових спороваг У чему је убрван радо Законодавац, да би убрзао рад, чланом 29. уводи само једну судску инстанцију — Првостепени Суд. Његову одлуку оглашује извршном.

Шта ради Државни Савет 2 Поред две управне инстан-