Policija

— 813 —

Искусни криминалиста зна колико смета чедност жене гл стид детета да се дозна истина,

Модерна полиција настоји да се отргне круте методе општег законског поступка, којим се изврсно знају да служе мушки органи полиције, и тежи, да се сваки случај по могућности више индивидуална третира. (во нарочито важи код младих криваца, сведока и, жртава и код деце. Нарочито код деце.

Ту је сарадња жене управо благословена, њезин мате"рински осећај у стању је да је унесе сву у психу детета, кад оно има да искаже ствар, за коју није ни физички ни тенхички дозрело. Тај осећа! даје жени природну сексуално педагошку умешност са којом она може много да ублажи моралну штету, која је нанета детгту, било као жртви било као сведоку у процесима сексуалног карактера. Много зависи од тога како ће се обавити први испит детета. Испит не треба да се понавља. Дете треба, колико је могуће да заборави пр“ љави догађај, који је силом ушао у његову свест. Понављати испите значи враћати му догађај у памћење — значи вући га морално на ниже. Први исказ може бити апсолутно тачан -ако је душа детета осетила топлину, на коју је свикла у материнском старању, а коју инстинктивно у помоћ тражи, да би избацило из своје детиње душе једну тајну.

Ово уверење стекла сам у мојој вишегодишњој пракси у старању за женску напуштену младеж. Тек после извесног 'искуства видела сам колико је непотребно, погрешно и штетне излагати децу томе да буду више пута саслушавана, да одлазе на лице места, да се суочавају са кривцима својих или туђих страдања — и онда када су они главни, или једини сведоци криминалног чина. После тих оперисања дете, које је мени најнаивнијим речима одало пуну истину, вратило се са извесном рутином да изврће истину, са смањеним стидом и оно, што је препричавало неколицини мушкараца, препри"чавало је даље и својим другарицама у заводу, појачаном имагинацијом. Дакако, нисам могла спречити то мучење дечијих душа и то пропадање, јер између злочина и казне „стоје докази. Али немогу неупозорити на штету, која се чини дечијој психи и моралу и немогу затајити жељу да жена у криминалној полицији и криминалитету у опште буде први „иследник, где има да проговори дете. |