Policija

— 812 —

ЖЕНА У ПОЛИЦИЈИ.

— Свршетак —

Модерни принцип полиције: спречавање деликша не односи се само на преступе проти морала, но и на криминалне деликте. И као што тај принцип не трпи ограничења у делокругу, не подноси га ни у методама.

Мотив који је довео до оснивања женске полиције, води и оснивању женске криминалне полиције а то је женска разборитост, проницљивост и лукавство.

Имала сам прилике у једној живој полемици чути укр“ штена мишљења о женској полицији, а специално о женској криминалној полицији. Било је то на Конгресу полицајних чиновница у Магдебургу (Немачка) месеца септембра 1922. Учинило ми се карактеристично, што су мушкарци, без изузетка, поуздано гледали корист од уласка жена у полицију, док се нашло жена које су у том назирале релативну ствар.

„Жена ће изгубила много од своје женкости, постаће сурова“... доказивала је једна стара полицајна чиновница. Много их је било који су јој стисли руку и подсетили је: „да суди по. себи“. Била је то врло „нежна полицајка“, са признањем „доброг полицајца“.

() томе да жена може корисно да послужи у криминалној полицији данас се више не сумња. Траже се само границе за њезин делокруг. Оне могу бити крајне ако жена у полицији врши службу удружено са мушким колегом.

Модерне криминалисте налазе управо недостатак у томе што у извесним случајевима, на пољу рада криминалне полиције, одлике женског бића ненадопуњавају психолошко схватање мушкарца.

Улаз спреман за жену у криминалну полицију није стрмоглавав. За њу су за сада одређени тихи, унутрашњи #ослови. Са поуздањем се очекује да ће по времену, кад жена стече праксе у полицајној служби, њезина сарадња бити драгоцева и у спољним пословима. За сада се особито цени њезина помоћ при ислеђењима чина сексуалног значаја. (Си-– ловања, побочаји, чедоморства и т. д.) Лакше но мушкарац, улази жена у поверљив однос према жени, као жртви, кривцу и сведоку, |