Policija

— 781 —

уопште строг према њој; у том погледу он је ставио штампу у далеко бољи положај према публици, него што је то случај у многим другим земљама, међу које долази и Француска, у жжојој штампа ужива сву потребну слободу. Другим речима и прилагођујући овом предмету једну стару формулу, у погледу права одговора слобода штампе развијена је нашим новим законом на штету просте слободе.

Идућа разлагања биће подељена на два дела. Први део имаће да докаже енунцирану тезу. У том циљу ће решења «која даје наш закон о штампи, о свима питањима која се постављају поводом права на одговор, бити поређена са решењима француског закона о штампи од 29 јула 1881, који долази у најлибералније законе о штампи). Из тих поређења видеће се да је француски закон много строжији према штампи у погледу права одговора него наш закон. Тиме ће и демон-страција горње тезе бити изведена. — У другом делу биће токушано, да се на основу резултата из првог дела одреди ва чему се оснива право одговора и какав је његов карактер, а се представи његова конструкција.

1 Право одговора у нашем и француском закону о штампи.

Исправка или право одговора даје места у сваком зако"нодавству следећим главним питањима: 1 Ко има право на зодговорг 2 У ком року одговор треба да буде послат уреднику 2 3 Колико може бити дугачак одговорг 4 У ком року "та уредник мора уврстити 5 Где и како мора бити оштам· пан одговора 6 Може ли уредник одбити да га оштампа и из којих разлога2 7 Каква је санкција уредникове обавезе да „одговор штампа у одређеном рокуг 8 Кад се има штампати одговор чије је штампање наређено судском пресудом 9 Каква је санкција непоштовања ове судске наредбе 2

По одговорима на ова питања. види се како дотичан за-

5) Езтејп, Пго сопз!., Рапз, 1914, р. 1148: „..закон од 29 јула 1881 гнајлибералнији од свију који су постојали у Француској и свакако најлибесралнији у целом свету...“. Вемћвјету, Ду. адт., Рапз, 1916, р. 280: „Године 1881 према штампи се поступило либералније, чак и сувише либерално...“. ЖВидети и Наџноц, Репагрег де аг. риб!., Рапз, 1916, стр. 534.