Policija

парна

| |

— 782 —

конодавац схвата право одговора. Како су на та питања од“ говорили наш и француски законодавац 2

1. — Ко има право на исправку, ко може одговорити на нека напис оштампан у једном листу или периодичном спису 2

Треба правити разлику између приватних лица и власти.

А. — Што се тиче приватних лица, право на исправку по нашем закону ужива свако приватно или нравно лице „чије је име у вези са његовим радом или живом споменуто у новинама или спису“ (чл. 26, ал. 1).

Оставимо на страну до сад непознату поделу лица на приватна и правна; непозната до сад, она ће то остати # даље, За нас је главно, под којим условима приватна лица уживају право на исправку. У том погледу наш је закон врло неповољан за публику, а врло згодан за уреднике. По њему, није довољно бити нападнут у неком листу, и може бити чак и увређен, па да би се стекло право одговора; потребно је да је у чланку, чија се исправка жели, било поменуто име исправљача у вези са његовим радом или животом. Иначе, ако је неко лице, без помена његовог имена, тако нрењивно означено чињеницама и околностима наведеним у напису, да је сваком јасно на кога се тај напис односи, то лице ипак нема право на исправку: његово „име у вези са његовим радом или животом“ вије поменуто. Заклањајући се за јасне речи самог закона уредник листа може да одбије свг исправке, које је изазвао пуштајући у лист напис у коме су нападнути довољно означени, само ако име нападчутих није споменуто.

Лако је увидети да је закон на тај начин омогућио уреднику да нападне свакога не излажући се дужности да штампа. исправку. Речима „Директор фабрике хартије у Б.“ исувише је прецизно означено нападнуто лице, кад се узме у обвир да. у Б. постоји само једна фабрика хартије. „Начелник административног одељења Министарства Х“, „Секретар занатлиске коморе у Х“, итд, све су то формуле којима су нападнута лица означена тако прецизно, као да су и именована. Може се рећи да нема лица, које се неби могло описно тако пре цизно означити помоћу неке чињенице из његовог живота или неке друге околности, као и да је именовано. Затим, шта.