Policija

–- 838 --

Објављивањем статистичких података о успеху наше тжандармерије и њеном деловању у опште, а нарочито на његном раду на пољу јавне безбедности, реда и мира, од самог постанка установе па на даље, изазваће без сумњену широј јавности јако интересовање за ову опште корисну уста„нову, те ће ограђеност и негодовање, које на жалост само из "незнања и необавештености још и дзнас постоји против ове институције чак и у редовима просвећеног грађанства, неми“ новно нестати, као што су ове већ давно нестале и у свима снапзедним и културним рржавакма, чије се грађанство потпуно упознало са позивом жандарма и у жандарму гледа само органа јавне безбедности, заштите реда и мира у држави и увек настојава, не да му одмогне, но да му у свакој његовој тешкој служби увек помогне.

„Жандармериски Весник“ биће заједничко власвиштво "целе жандармерије, њен заједнички понос и њено заједничко огледало, ради чега света дужност жандармерије налаже да зсвим силама настане и што више допринесе ка његовом савременом усавршавању, те да би се могао постаћи висока циљ коме је намењен.

Појавом овога часописа имали би у држави два стручна листа: „Полицију , која је по своме стручно полициском сагдожају намењена и корисно служи за вишу спреми полициског особља и жандармергаског кадра наше државе — и „Жон"дармериски Весник“, који ће по своме садржају корисно послужити и од неоцењиве вредности бити за основно усавршавање наше жандармерије, Изласком овога жандармериског часописа попуниће се празнина, која се до сада у жандармерији осећала, јер је до сада наша жандармерија, као што већ грекосмо, оскудевала у једном тако потребном стручном чисто жандармериском часопису.

„Жандормериски Весник“ штампаће се на српско-хрватско- словеначком језику, а према добивеним чланцима и самој жељи сарадника, и излазиће концем сваког месеца. Лист ће уређивати нарочито вато одређени одбор са одређеним уредником на челу, а под надзором Команданта Жандармерије. „Уредништво часописа налазиће се у жандармериској подофи-

тцирској школи у Сремској Каменици. Уређивање и издавање часописа биће поглавито из прилога од претплате; од про-