Policija

668

Неоспорно је, да ће „Жандармериски Весник“ бити од неоцењиве користи за жандармерију, јер ће жандармима, поред разних разонођења и обавештења, корисно послужити ради усаврвавања у своме позиву и струци, те ће у сваком погледу попунити празнину која се сада, без овога жандармериског часописа у жандармерији осећа. У своме часопису жандармерија ће наћи светле примере пожртвовања и љубави према Краљу, Отаџбини и служби — оличену у херојској борби И сјајним успесима жандармерије на пољу јавне безбедности. Историјско важни догађаји жандармерије не би се предавали забораву, него би се прикупљали у циљу васпитавања млађих нараштаја, јер су светли примери најбоља школа.

Преко „Жандармериског Весника“ уносиће се у установу жандармерије, т. |. међу жандарме један дух, једна идеја једно осећање о потреби чвршће и јаче ваједнице, јер жандармерија као на једној основи организована јединица има бевусловне потребе да одржи заједницу и морал код мањих јединица — станица из којих се она састоји, а одржавање ове заједнице у многоме ће допринети „Жандармериски Вгсник“, јер ће преко овога жандарми и из најудаљенијих крајера бити у тесној међусобпој вези и сваки ће жандарм да буде упознат са радом и успесима целе жандармерије. (Ово ће много допринети ка стручном усавршавању појединаца, а биће од велике користи и за саму службу јавне безбедности. На овај ће се начин код жандарма развијати такмичење у постивавањи што бољег успеха у служби. Сем стручног васпитавања жандарма, часопис ће допринети и општем васпктању, које несме изостати иза стручног.

Доносиће разне чланке и предлоге из средине наше жандармерије и истичући рад жандарма, „Жандармериски Вегсник“ постаће огледало психе и менталитета ове тако потребне установе, што ће за меродавне факторе бити од неоцењиве _ користи за оцену, правилно схватање и заступање битних интераса установе и саме службе жандарма.

Публикацијом чланка о економији свију грана у оквиру жандармериских станичних господарства, — даље, о хигијена, народном вправљу, о чувању стоке од заразних болести ит,д. створиће се бољи услови за остварење тежња у овом постлећу и осигурати бољи успех на овоме пољу рада.