Policija

— 989 —

чбуде честита, да се налази у месту, где имамо поузданога знадзорника или друштво за заштиту деце, да је та породица "на истој друштвеној степеници, на којој и дете, да старатељи "нису престари ни мизантропи, и да су религиозни. Породица обез вере и практичнога вршења верских дужности није кадра ваљано изгајати повереног јој детета. Према томе је нужно, да =се узмогнемо опрети нашим злим склоностима, да вршење крепости базира на поштовање и послушности закона бо" жјега, који нас једини сили, да испитујемо и исправљамо наше "најинтимније мисли и да чиним добро, а да зато не тражимо има земљи никакве награде.

Коначно морамо да будемо сигурни, да та породица не узима дете само ради имовинске користи, већ да га узима из "племените побуде, да га одгоји и од њега направи честитог "човека, да га узима из хршћанске љубави и племенитог апо-стелата, Смештење у породице претпоставља потпуно успешан "надзор,

По талијанском закону од године 1925., који је напраовљен по белгијском узору, основан је у Риму народни савет „ва заштиту деце, који има своје огранке по свој земљи под именом заштитних одбора, чији чланови надзирају децу смеаштену у заводима и породицама.

И ми смо у нашој домовини имали управо овакове зачштитне установе од 1. октобра 1919. до 2. априла 1920., када мих је министар социјалне политике укинуо и сав рад око заштите предао управном апарату.

Едуард Жилие, подпредседник заштите деце и младежи у "Паризу, истиче, да је смештање у породице у Француској „особито развијено, јер француско дете по крви и навици не=опходно нужно треба породични живот, те кад нема властите породице, мора да му се нађе друга. Уз то су прилике смеаштења у породице врло добре: малени сељачки поседи, које обрађују поједине породице, сва сила малих обртника, ванредно "поштење и морал ових малих сељака и обртника, коначно гпомањкање радне снаге, које узрокује, да су ови сељаци и „обртници сретни, да могу да добију младог радника, те га свом снагом држе, кад су га једном добили, а кад им оде, траже одмах другога.