Policija

— 988 —

родични живот. Ова породица мора да докаже да је калра. узгајити децу.

За тим је нужно, да сви чланови ове породице, у коју“ долази страно дете, буду посвема здрави, те да се је ова породица ив властите воље посветила овој задаћи.

Код предавања детета у страну породицу нужно је, да се направи уговор, у коме се имају старатељи детета обвезати, да ће с њиме поступати као са властитим дететом.

Коначно ваља тачно надзирати, какав је узгој деце смештене у страним породицама.

Овај надзор има да се врши по писменим извештајима. и личним посетама.

Ове породице треба обвезати, да свака три месеца или сваке пола године писмено известе надзорну власт о узгоју и напредовању детета. У

Надзорна власг је дужна да провери исправност ових. извештаја. _

Мимо тога ваља, да посебни надзорници изненада посеЋују ове породице, да се лично увере о узгоју и напретку деце.

Г-ђица Фани Далмацо, адвокат у Риму, мисли, да са друштвеног и господарског старатељства није подесно сместити децу у заводе, ако то није неопходно нужно, јер кад дете изађе из завода, мора ће се с нова прилагођавати животу у слободи и стицати осећај властите одговорности. |

Смештање у породицу изврсно је; оно је боље од сваког другог смештаја. Али су често томе смештању на путу несавладиве запреке. Најтежа запрека је томе поквареност детета, које врло често долази истом онда пред суд када је већ сасвим покварено, те је починило цели низ кажњивих. дела. Оваква се деца морају сместити у завод, а истом онда када буду уветно отпуштена, јер су се поправила, нека се сместе у подесне породице. )

У породице има се сместити дете:

Када је сироче без родитеља и старатеља, а није ви по– кварено ни абнормално.

Имаде ли дете родитеље, али су неваљали, треба га сместити у страну породицу далеко од властите, да га властити родитељи не могу похађати и кварити.

Код избора породице Морамо прије свега гледати, да