Policija

— 997

прексутрашњице по њеном пријему (чл. 13, ал. 2). Уредник: није дужан да је штампа у броју који излави пре истека тога. рока, Ако је у питању исправка у дневном листу или спису, уредвик јЕ мора штампати у року од три дана од њеног пријема (чл. 13, ал. 1). Пре реформе од 1919 важило је у Франвуској исто правило за периодичне листове и публикацијекао и за дневне листове: исправка се имала штампати у року: од три дана по пријему. Разликовање је учињено услед тога. што се периодичне публикације штампају неколико дана пре. датума који носе. Уреднику се више не може десити, да буде. кажњен за неувршћење исправке у броју, који је већ (646 штампан, кад је исправка стигла.

Остављајући на страну исправке власти, у погледу ПА је рока штампања строжији за штампу од нашег, француски. закон даје нешто дужи рок уреднику за штампање исправкеприватног лица, него што то чини наш закон. Само је та разлика без значаја. Француски закон, ако даје уреднику једањ, дан више него наш закон, тежи истом циљу као и наш закон, а то је да се исправка што пре штампа. У сваком случају, рок предвиђен у нашем закону довољан је за уредника и не ставља га у тежи положај од онога у коме се налази његов. француски колега, изузев што овај последњи може да штампање одложи за двадесет четири часа.

Али ако је дао уреднику један дан више рока за штампање исправке приватног лица него наш закон, француски закон је цео тај рок свео на најмању меру у једном врло интересантном случају, који, на жалост, код нас вије предвиђен, Право одговора највише може да послужи за време избора, када обично противници ироспу један против другог много не= истина на све могуће начине, па и преко штампе. У том времену није само исправљач заинтересован да истина буде утврђена; и публика, бирачи, жели да савна истину, да би се могла. орментисати приликом гласања. Тада је, дакле, брго штампање. исправке у јавном интересу. Зато француски закон и наређује: „За време целе изборне периоде, рок од три дана предвиђен за увршћење исправке биће сведен за дневне листове. на двадесет четири часа“ (чл. 13. ал. 9). У том случају исправка мора бити предана уреднику бар шест часова пре. штампања листа, у коме треба да изађе. Да би се знало да.