Policija

— 996 —

жледиште, да се речи члана 28, ал. 2;: „слог ствари које се исправља“ односе само на место на коме је исправљач споменут, а не на цео чланак у коме је споменут, онда је франзцуски закон на свима тачкама питања дужине исправке строжији према штампи него наш закон.

Поменимо такође добро решење мађарског закона о "штампи, зак. чл. ХУ—1914, 85 20, ал. 7: „Уредник није дужан исправку донети акс је обим већи од обима исправљеног "саопштења, изузев акс се стварно стање Мо за исправљање може приказати само у дужем излагању“.

4. — У ком року уредник треба да оштампа одговор >

Да би имао дејство, одговор треба да буде оштампан што пре по његовом стизању у редакцију листа. По нашем закону „исправка се мора оштампати у првом или другом наредном броју или најдаље у року од два дана, од како је уредник прими“ (чл. 27, ал, 1). Не прави се никаква разлика према томе, да ли исправка долази од власти или неког приватног „лица. Закон не разликује такође случај када се исправка шаље неком дневном листу, од случаја кад се она упућује некој периодичној публикацији. Ипак у овом другом случају уредник не може суверено одлучивати да ли ће исправку штампати у првом или другом броју по њеном пријему, ако у року од два дана, предвиђеном у закону, није изашао ни један број његове публикације. У том случају он је дужан да штампа исправку у првом наредном броју, јер рок од два дана имау нашем закону карактер крајњег рока. Он може бити пропуштен само ако за то време од два дана нису изашла два броја тубликације и тада исправка мора бити штампана у наред«ом броју. | Француски закон разликује према томе да ли исправку чнаље власт или приватно лице. Кад исправка долази од власти уредник је дужан да је штампау првом идућем (је р!15 ргосћајп) броју новина или периодичног списа, Ту је дакле француски закон строжији за штампу од нашег, Кад, пак исправка долази од приватног лица, онда треба разликовати, да ли се ради о свакодневном, или периодичном листу или спису. Ако се исправка шаље неком периодичном листу или «спису, она мора бити штампана у броју који ће изаћи после