Policija

— 1168 —

сви документи појединих лица заштићених инвалидским 88коном, када су у вези са задобијањем једне или друге врсте помоћи по овом закону, ослобођавају свију такса и издају се бесплатно.

Према овоме јасно је да све исправе и документи, који инвалидима, као и осталим лицима заштићеним инвалидским законом, служе за задобијање ма које врсте државне заштите или помоћи предвиђене у чл. 9. инвалидског закона, не подлеже никаквој такси по-закону о таксама, па биле оне у оригиналу или препису.

Ово значи, да се и за саму оверу преписа ових исправа не сме наплатити никаква такса по закону о таксама, ако тако оверен препис служи за поменути циљ, пошто су горњим прописом ове исправе ослобођене свију такса из закона 0 таксама, па и таксе из Тр. 43. таксене тарифе.

Са изложеног су све власти дужне оверавати препис оваквих исправа бесплатно, с тим да се на сваком препису мора назначити: да је овера преписа извршена бесплатно на основу чл. 76. инвалидског закона; да сепреписи може употребити само за тражење државне заштите или помоћи предвиђене у чл. 9, инвалидског закона и да се за другу сврху не могу употребити.

(06;. Ген. Дирекције Пореза од 21. октобра 1926. год. Бр, 81304).

НОВИ БЛАНКЕТИ СТОЧНИХ ПАСОША.

На предлог Управе Државних Монопола од 3. септембра тек, год. Пр. Бр. 31983, а на. основу чл, 37. закона о таксама Министар Финансија својим решењем од данас Бр. 97900 одобрио је:

Да се на целој територији Краљевине Срба, Хрвата и Словенацл пусте у течај бланкети сточних пасоша од по По и 050 динара на новој хартији,

Нови бланкети поменутих вредности сточних пасоша разликују се од досадашњих само у томе што имају у водотиску израђен државни грб са натписом „Државни Монопол“.

Поред означене вредности сточних пасоша наплаћиваће се још по 9:10 дин од комада за израду бланкета.

Нови сточии пасоши пуштени су у течај 27. АБР 1926. године.