Policija

— 110 —

тжери жртвује његову личност идеји друштвеног обезбеђења, за њега баца у очајање и оставља без икакве наде да ће се икада у слободу вратити. Због тога се данас систем релативно "неодређених пресуда више заступа у науцину законодавству, тнего систем апсолутно неодређених пресуда.

Само, пак, спајање метода лечења и издржавања казне може бити двојако: суксесивно и паралелно По првом систему кривац се предходно упућује у завод за лечење, па тек пошто оздрави враћа се у казнени завод на издржање досуђене казне. По другом преступник упоредо издржава казну и лечење у засебним одељењима казненог завода или у каквом посебном и за то нарочито удешеном заводу, па ако се излечи пре но што истече рок осуди, онда се враћа у обични казнени завод на издржање остатка казне, а ако рок осуди истече пре исцељења, онда се пушта у слободу одмах чим оздрави, јер се време проведено на лечењу урачунава у време издржане казне. чОвај други систем је и правилнији и за практичне сврхе подеснији од првога, па се због тога више заступа и у науци и у законодавству.

Друга се мера примењује према ноторним пјаницама · пијанству склоним лицима и свима другим особама које су у напитом стању извршиле какво кривично дело, без обвира на то да ли је пијанство било непосредан или само један од посредних узрока учињенога дела. Циљ јеове установе с једне «стране да излечи пијанице од навике пијења алкохолних пића као једне опасне социјалне и индивидуалне болести, а с друге да их одстрани од места која им пружају прилику да се опију и у напитом стању понове свој ранији грех. Забрана треба "да траје најмање шест месеци, а највише две године, Привремено бављење у железничким ресторацијама и другим сличним локалима није забрањено у колико је неопходно да се посвранавају нужни послови, као сачека воз и друго, али се употреба пића у сваком случају забрањује.

Забрана посећивања крчама и осталих локала у којима се точе алкохолна пића, нова је правна установа, па су због тога подељена мишљења о њеној практичној вредности. Многи стручњаци сумњају у њен практичан успех, јер држе да је "неоствирљива, пошто ће пијанице прелазити из свога села