Policija

— 1116 —

ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНОГ ПОЛИЦИЈСКОГ“ КОНГРЕСА У БЕРЛИНУ.

(Ш)

Овогодишни Полицијски Конгрес у Берлину био је специјално интересантан и по томе што је одржан у месту и: времену, када је била отворена велика међународна полицијска: изложба у истом граду. |

У сталноме и ужурбаноме настојавању да полицију као установу, код шире масе народне представе као потребну и корисну, и њој само пријатељски наклоњену, — као што су товећ одавна постигли Енглези, који у њој заиста гледају пријатеља свога и своје породице, — они су у пропагандистичкој сврси почели стварати и јавне изложбе, као врло популарне: и погодне за постигнуће својих циљева.

Немачка је прва држава, која је почела организовати овакве полицијске изложбе у већем стилу у низу других још: пропагандистичких метода. Прву, ограннчену у обиму и величини, приредила је 1924. год. у Цопоту; другу 1925. год. у Карлсруе, знатно обимнију, и трећу, ову у Берлину, у најширим. димензијама и по свима гранама полицијскога делања. Коликг. је њена обимност, да се претпоставити из ове чињенице да је. за павиљоне, у које је она смештена, употребљен терен од 20.000 кв. метара.

Ова изложба, као што је добро нагласио Министар Полиције г. Северинг, приликом отварања, није само једна чистостручна изложба, већ једно дело за међусобно споразумевање како међу самим немачким државама тако и између њих и осталих држава целога света,

Она је намењена полицијским органима ради њиховог“ стручног усавршавања али исто толико и ширим слојевима грађанства, да посматрајући њу, виде сталне напоре полицајаца за што бољом организацијом и модернизовањем у служби“ јавнога реда и заштите њихових интереса. И као таква она је | обухватила свеопшти преглед полицијских надлежности у многостручним њеним односима према политичком, економском и културном животу.

Изложба је била смештена у три велика павиљона. У првом су смештене репрезентације полиција страних земаља.